У Рейк’явіку 16 травня 2023 року розпочався історичний дводенний саміт Ради Європи, присвячений Україні

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 травня 2023, 07:26

 

Голова постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Марія Мезенцева підвела підсумки першого дня саміту. За її словами, востаннє саміт збирався у 2005 році, участь у ньому беруть 46 лідерів європейських країн, серед них - Федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц, Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, Президент Франції Емануель Макрон, Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, Президент Польщі Анджей Дуда, Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, а також Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляйен, Голова Європейської ради Шарль Мішель, Президент ПАРЄ Тіні Кокс та інші лідери європейських країн та високопосадовці Європейського Союзу.

До складу української парламентської делегації входять народні депутати України Марія Мезенцева, Євгенія Кравчук та Олена Хоменко.

За словами Марії Мезенцевої, головною темою саміту є Україна та протистояння російській збройній агресії. Зокрема, за результатами саміту буде створений реєстр збитків через російську агресію, підтримано створення Спеціального Трибуналу для розслідування та покарання злочину агресії, а також буде розглянуте вкрай важливе питання - повернення депортованих українських дітей до рф.

Голова української парламентської делегації у ПАРЄ наголосила, що під час виступу Президента України Володимира Зеленського на відкритті саміту, він подякував за військову допомогу та підтримку України державам-партнерам, а також за активну дипломатію, яка забезпечує незмінну підтримку нашої держави. Окремо Володимир Зеленський подякував кожному солдату України, який захищає європейські цінності, а лідерам Європи - за створення реєстру збитків, нанесених державою агресором. 

Марія Мезенцева акцентувала увагу на виступах європейських лідерів під час відкриття саміту. За її словами Олаф Шольц наголосив, що «Рада Європа» наразі найпотужніша організація за всіх часів. росія ж ганебно порушила правила цієї організації й була виключена з її складу. На переконання Федерального канцлера ФРН антидемократичні рухи в росії - це аргумент для посилення безпеки в Європі, виконання рішень ЄСПЛ, панування прав людини та громадянських прав. “Загальний висновок, який ми повинні зробити - це підтримати Україну на шляху до демократії. Банк Розвитку Ради Європи може в цьому допомогти. Ми повинні вимагати відповідальності росії! Шкода причиняється щодня - тому необхідно започаткувати реєстр збитків! Путінський Імперіалізм не переможе!», - процитувала слова Олафа Шольца Марія Мезенцева.

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні підкреслила, що сьогодні український народ захищає основоположні принципи європейської ідентичності. “Пане Зеленський, ми перед Вами в боргу. Ви дали світу зрозуміти як важко захистити вільних людей. Реєстр збитків, спричинених війною, буде створено, щоб не було безкарності”, - наголосила Джорджія Мелоні.  

У своєму виступі Прем’єр-Мініст Великої Британії заявив: «Ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки це необхідно!». Президент Польщі Анджей Дуда заявив: «Ми спільнота цінностей і тому ми повинні разом захистити їх”. Анджей Дуда підкреслив, що на саміті буде підписана вирішальна декларація про підтримку України. “Це наша спільна рішучість підтримати Україну. Створення реєстру збитків дасть змогу притягти до відповідальності тих, хто скоїв злочини, щоб українські сім’ї отримали компенсації. Україна жертвує своїми життями заради нас», - наголосив Президент Польщі. Президент Франції Емануель Макрон висловив чітку підтримку Україні та переконання, що Україна в найближчому майбутньому долучиться до Банку Ради Європи. Над цим, за словами Марії Мезенцевої, йде активна робота українського Парламенту, Уряду та Офісу Президента України.

Голова української парламентської делегації у ПАРЄ також повідомила, що Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен звернула особливу увагу на проблему викрадення росією 19 тисяч українських дітей. «Це і є те важливе, що ми повинні обговорювати сьогодні. Тільки справедливість може стати основою довгострокового миру в Україні. З моменту заснування Ради Європи і по сьогодні ми віддані цілям і зробимо все можливе, щоб Україна виграла. Тому ми підтримуємо Формулу Миру України. В ці визначні часи ми боремося разом! Слава Україні!», - заявила Урсула фон дер Ляйен.

 

Довідково: саміт Ради Європи четвертий з моменту створення цієї організації у 1949 році. До Ради Європи входять 46 держав-членів у європейському просторі.