Олексій Устенко: Парламент зробив важливий крок у напрямку реструктуризації споживчих кредитів для людей із прифронтових та окупованих територій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 квітня 2023, 10:12

Ухвалений у першому читанні законопроєкт №9051 пропонує на період воєнного стану та 30 днів після його закінчення запровадити обов’язкову реструктуризацію зобов'язань споживачів за споживчими кредитами для внутрішньо переміщених осіб і людей із прифронтових та окупованих територій.

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко.

«Внутрішньо переміщені особи зможуть реструктуризувати свої кредити й не платити за ними до кінця воєнного стану. Це не стосується великих кредитів, а лише споживчих, які фізичні особи брали у мирний час. Це важливе рішення, бо ми розуміємо, що ВПО часто не мають роботи й не мають можливості платити. Уже після завершення воєнного стану буде ухвалений новий закон щодо подальшого розв’язання цього питання», - сказав парламентарій.

Зазначається, що законопроєкт спрямований на комплексне розв’язання проблеми нарахування надмірних та непропорційно великих процентів за договорами про споживчий кредит у споживачів із прифронтових та окупованих територій, зокрема й ВПО.

Також народні депутати ухвалили в першому читанні законопроєкт №9052, яким пропонується звільнити від оподаткування доходи, отримані зазначеними вище позичальниками внаслідок обов’язкової реструктуризації їхніх зобов'язань за споживчими кредитами.