Голова Верховної Ради України зустрівся із Лордом-спікером Палати Лордів Парламенту Великої Британії

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 березня 2023, 19:03

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у межах офіційного візиту до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії зустрівся з Лордом-спікером Палати Лордів Парламенту Сполученого Королівства бароном Джоном Макфолом.

Голова Українського Парламенту вкотре подякував Королівству, британському народові та Парламенту країни за всеосяжну підтримку, яку Україна відчуває з перших днів повномасштабного вторгнення росії на нашу землю.

Руслан Стефанчук, зокрема, підкреслив, що його візит є проявом «високого рівня міжпарламентського співробітництва, який існує між нашими країнами». Тож однією із головних тем розмови стала тема посилення та поглиблення міжпарламентських відносин та співпраці двох парламентів. Голова Верховної Ради України закцентував на українських ініціативах, підтримка яких у британському Парламенті була б вкрай важлива Україні для перемоги у війні.

Зокрема, Руслан Стефанчук закликав британських колег до визнання російської федерації державою-терористом, підтримки створення спеціального трибуналу для країни-агресора за скоєні злочини та напрацювання механізму репарацій на користь України, підтримки формули миру Президента України Володимира Зеленського; визнання Голодомору, який відбувся 90 років тому, геноцидом Українського народу.

«Ці історичні рішення і підтримка парламентів важливі для нас, тому що дають політичну і правову основу для подальших переслідувань з боку міжнародних інституцій путіна і його режиму», — закцентував Руслан Стефанчук.

Також на зустрічі йшлося про політичну підтримку України на шляху до повноцінного членства в НАТО. Голова Українського Парламенту закликав очільника Палати Лордів до лідерства у консолідації зусиль обох палат Парламенту Сполученого Королівства та владних інституцій Великої Британії у цьому важливому для України питанні.

Окремо співрозмовники зупинилися на проведенні у Лондоні у червні цього року Конференції із відновлення України. Голова Верховної Ради України подякував за підтримку ініціативи та наголосив, що «питання відновлення України — це питання успіху всього цивілізованого світу».

Лорд-спікер Палати Лордів Парламенту Сполученого Королівства барон Джон Макфол щиро привітав українського колегу у стінах одного із найстаріших Парламентів світу.

Він також запевнив, що Велика Британія та її Парламент надавали та надаватимуть всю можливу підтримку Україні та Українському народові. За його словами, після звернення Президента Володимира Зеленського до Парламенту Королівства вже розпочалася робота над питанням посилення та поглиблення військової допомоги.

Крім того, Джон Макфол активно цікавився діяльністю Верховної Ради України під час війни, зокрема, законодавчим процесом, співпрацею фракцій та груп Парламенту в умовах воєнного стану, відновленням самоврядування та функціонування органів влади на звільнених територіях тощо. Також він запропонував українському колезі повне сприяння та допомогу в організації Конференції з відновлення України у Лондоні.