Михайло Радуцький домовився з німецькими колегами про спільну зустріч двох «медичних» комітетів Бундестагу та Верховної Ради

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 березня 2023, 09:55

 

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький провів онлайн-зустріч із колегами з Бундестагу. Від Німеччини брали участь у заході депутат парламенту, заступниця голови Комітету з питань охорони здоров’я Кірстен Капперт-Гонтер та депутат, голова підкомітету з глобальної охорони здоров’я Ендрю Уллманн, від України депутати Комітету Максим Перебійніс та Юрій Заславський.

Це була перша зустріч на рівні парламентів. Михайло Радуцький зазначає, що хоча дипломатичні відносини доволі активні, але на рівні законодавчих органів, зокрема «медичних» комітетів, вдалося організували діалог вперше.

За його словами, основні теми для обговорення були наступні: лікування українців із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР), гармонізація українського та європейського законодавства, післявоєнне відновлення медичної системи України.

За оцінками ВООЗ, після завершення війни в Україні близько 7 млн людей можуть мати симптоми ПТСР. Вирішення цього питання взяла під свій контроль перша леді Олена Зеленська, за ініціативи якої триває розробка Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

«Запропонував німецьким колегам поділитися практичним досвідом лікування ПТСР. Доктор Кірстен пообіцяла долучитися до вирішення цієї проблеми, адже вона профільний спеціаліст та вже має напрацювання в цьому напрямку, а також може залучити німецьких фахівців», - повідомив він.

У плані роботи Комітету з питань здоров‘я нації на цей рік є два законопроєкти - про медичні вироби та біологічно активні добавки (БАДи). На зустрічі обговорили узгодження цих ініціатив із європейськими нормами та стандартами. За словами пана Ендрю, питання законодавчого регулювання використання медичних виробів актуальне і для Німеччини, адже законодавство ЄС постійно змінюється, через що потрібно увалювати нову законодавчу базу. Німецькі депутати погодилися надати експертну допомогу в розробці цих двох законопроєктів.

«Запросив колег із Бундестагу приєднатися до реалізації Плану післявоєнної відбудови України. Така допомога може бути надана в різних формах: проведення реконструкції однієї лікарні чи відновлення інфраструктури цілого міста. На думку Ендрю, Україна після перемоги має отримати загальноєвропейську підтримку, щось на зразок Плану Маршала. І Німеччина готова взяти участь у реалізації такого плану», - наголосив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

Також домовилися посилити міжпарламентську співпрацю та провести спільне онлайн-засідання двох медичних комітетів.

«Подякував Німеччині в особі депутатів за всебічну допомогу Україні, запросив депутатів Бундестагу відвідати нашу країну та побачити масштаби руйнування медичної інфраструктури на власні очі», - наголосив Михайло Радуцький.