У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, який спрощує процедуру отримання статусу ветерана війни

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 березня 2023, 15:40

 

23 березня у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо спрощення процедури присвоєння статусу ветерана (реєстр. №9141). Авторами законопроекту є 41 народний депутат України, серед яких голови комітетів Верховної Ради України.

Як зазначається у пояснювальній записці до документу, метою законопроекту є забезпечення належної поваги до гідності військовослужбовців, зокрема, осіб з інвалідністю та членів сімей загиблих захисників та захисниць у процесі оформлення статусу ветерана.

Так, законопроектом передбачається, що міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій може затребувати у відповідальних органів або осіб необхідні документи, що є підставою для надання статусу, якщо такі документи не були подані на розгляд комісії особою, щодо якої приймається рішення.

Так само структурні підрозділи з питань соціального захисту населення різних рівнів, при розгляді питання про надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни чи надання статусу члена сім’ї загиблого захисника чи захисниці України, за заявою особи або її представника витребовують у відповідальних органів або осіб необхідні документи, що є підставою для надання зазначених статусів, якщо такі документи не були подані на розгляд особою, щодо якої приймається рішення.

«Відповідальний орган або особа зобов’язані надати відповідь на запит не пізніше, ніж через тридцять діб від дати його надходження», - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроект, зокрема, покликаний значно полегшити процедуру отримання статусу ветерана війни та усунути бюрократичні перепони.