У Комітеті з питань економічного розвитку відбулися слухання на тему: "План відновлення України від наслідків війни"

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 березня 2023, 14:45

 

Комітет з питань економічного розвитку 24 березня 2023 року провів слухання на тему: «План відновлення України від наслідків війни», які було організовано за ініціативи Українського союзу промисловців і підприємців (пропозиції розроблено відповідно до Указу Президента України №266 від 21.04.22 Національною радою з відновлення України від наслідків війни).

Участь у заході взяли Голова Комітету Дмитро Наталуха, Перший заступник голови Комітету Сергій Тарута, заступник голови Комітету Олексій Мовчан, члени Комітету: Галина Янченко, Муса Магомедов, Олександр Маріковський, Богдан Кицак,  Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко, Президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, представники центральних органів виконавчої влади, галузевих профспілок, асоціацій і об’єднань, експертного середовища та бізнес-асоціацій, науковці, аналітики та інші стейкхолдери.

Як зазначалося під час слухань, внаслідок масштабної неспровокованої агресії росії проти України, українська економіка зазнала масштабних руйнування та втрат - прямі збитки від руйнування інфраструктури досягли $143,8 млрд (станом на лютий 2023), потреби у відновленні України складають $411 млрд (оцінки Світового банку). Загальні потреби у фінансуванні Українського плану відбудови оцінюються Урядом України в 750 млрд доларів на 2023-2032 роки.

Учасники слухань звернули увагу, що стале відновлення України має ґрунтуватися на таких ключових елементах:

 -  Інтеграція в ЄС і доступ до ринків ЄС і G7;

 -  Національна безпека;

 -  Макрофінансова стабільність;

 -  Сприятливе середовище для бізнесу;

 -  Трансформація пріоритетних секторів;

 -  Міцний людський капітал;

 -  Ефективна інфраструктура.

Результатом проведених слухань мають стати Рекомендації, які включатимуть також виступи, надані пропозиції та результати обговорення зазначеної проблематики.