Керівниця сектору енергетики у USAID ПЕБ підтримала необхідність ухвалення законопроекту 5322

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 березня 2023, 12:08

Під час презентації основних положень проекту Закону 5322 щодо імплементації Регламенту REMIT, Ешлі Кінг, керівниця сектору енергетики у USAID Україна та управляюча USAID Проєктом Енергетичної Безпеки (ПЕБ), зазначила, що USAID ПЕБ підтримує розроблений законопроект разом з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства та Європейською Комісією.

Вона підкреслила, що USAID вважає поточну редакцію законопроекту 5322 найкращим з наявних законодавчих варіантів із запровадження REMIT в Україні та підтвердила повну підтримку USAID щодо його ухвалення як закону.

Пані Кінг також наголосила на необхідності швидкого ухвалення законопроекту 5322 для сприяння транспонуванню REMIT, який є критично важливим для розвитку ефективних і лібералізованих енергетичних ринків в Україні та має принести користь як доброчесним учасникам енергетичних ринків, так і споживачам енергії. Вона вважає, що швидке ухвалення закону також продемонструє готовність України виконувати свої зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та Договору про Енергетичне Співтовариство, що особливо важливо для переговорів про вступ України до ЄС.

Водночас, пані Кінг повторила думку експертів Проєкту Енергетичної Безпеки, що у майбутньому український закон про REMIT мав би бути посилений, зокрема в контексті розширення повноважень Регулятора. Відповідні рекомендації представлені Комітету, НКРЕКП та Секретаріату Енергетичного Співтовариства, а також надані Європейській Комісії. USAID очікує, що після ухвалення законопроекту 5322 з’явиться нова можливість продовжувати зміцнювати закон.

«USAID та Проєкт Енергетичної Безпеки готові підтримувати НКРЕКП та інші зацікавлені сторони в Україні задля повної та ефективної імплементації законопроекту 5322. Ми з нетерпінням чекаємо на продовження співпраці з Комітетом Верховної Ради щодо подальших зусиль з реформування енергетичного сектору України, отже, зрештою, націлених на досягнення повної інтеграції з енергетичними ринками Європейського Союзу», - зазначила пані Кінг.