Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко про алгоритм захисту прав дітей - громадян України за кордоном

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 березня 2023, 11:24

 

Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко взяв участь у засіданні робочої групи, яка зібралася за дорученням Віцепрем’єр-міністра - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук для напрацювання рішень щодо проблемних питань українських дітей за кордоном, яких вилучають у батьків або законних представників.

Народний депутат поінформував, що у липні 2022 року, за результатами роботи Координаційного штабу щодо захисту прав дітей під головуванням Дар’ї Герасимчук, ухвалено Постанову КМУ №794 «Деякі питання повернення дітей, які тимчасово переміщені (евакуйовані) за межі України».

Документ визначає певний механізм повернення дітей у разі прийняття адміністративними або судовими органами держави тимчасового перебування дітей рішень, що призводять до неможливості здійснення своїх повноважень законними представниками, які уповноважені компетентними органами України.

«Зараз виникло питання щодо дітей, яких можуть вилучати у рідних батьків органи захисту дітей країн, які їх приймають, з різних підстав. Не завжди батьки знають, що їм робити у таких випадках. Тому звернув увагу відповідальних осіб на норми Гаазької конвенції про юрисдикцію, право, що застосовується, визнання, виконання та співробітництво щодо батьківської відповідальності та заходів захисту дітей 1996 року. На мій погляд, Конвенція може стати дієвим інструментом у захисті прав дітей і батьків.

Наразі відповідальним за виконання цієї Конвенції визначена Національна соціальна сервісна служба України, яка збирає інформацію про такі випадки та вживає дій для захисту прав дітей та їхніх батьків.

Запропонував розглянути можливість використання механізмів, закладених у Конвенції, як один з алгоритмів захисту прав дітей - громадян України за кордоном.

Важливо. Звертаюся до батьків та законних представників! Якщо ви стикнулися з такою ситуацією за кордоном, і у вас вилучили дитину з різних підстав, є загроза вилучення, не мовчіть. Звертайтесь до консульських установ, до Нацсоцслужби з письмовими зверненнями. Опишіть факти. Додайте документи. Вкажіть свої контактні дані. Це дуже важливо. Лише в такому випадку відповідні органи зможуть належно відреагувати та захистити ваші права та права дітей», - написав Павло Сушко.