Євгенія Кравчук: Злочини росіян, спрямовані на знищення української культурної ідентичності, ляжуть в основу окремої резолюції ПАРЄ

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 березня 2023, 20:56

Комітет ПАРЄ з питань науки, культури та медіа провів засідання за присутності міністра культури й інформаційної політики України Олександра Ткаченка та представників ЮНЕСКО. На зустрічі обговорили питання знищення росією на окупованих територіях культурної ідентичності українців.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця голови Комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики, голова Комітету ПАРЄ з питань науки, культури та медіа Євгенія Кравчук.

«Важливо, що слухання Комітету пройшло за присутності представників ЮНЕСКО, тобто тієї організації ООН, яка опікується збереженням культурної спадщини. Ми обговорили питання про те, що окупанти навмисно ціляться в українські культурні об’єкти, зокрема, на Харківщині ракета прицільно прилетіла в музей Сковороди. Так, це все воєнні злочини, але всі вони лягають у патерну геноциду, бо знищується культурна ідентичність, росіяни намагаються стерти українців як етнос», - зазначила парламентарій.

Вона нагадала, що вже зараз в Україні зафіксовано понад 1300 об’єктів культурної інфраструктури, які пошкоджені або зруйновані окупантами.

«Із цих об’єктів більш як 500 - це культурні пам’ятки. Крім того, з боку рф є намагання перевчити дітей на окупованих територіях - там міняють освітні курси, по-іншому намагаються викладати історію. Дітей крадуть, відправляють у так звані «освітні табори», де забороняють говорити українською, де їх намагаються «перепрошити». Це все воєнні злочини, які ми фіксуємо. І це ляже в основу майбутньої резолюції, яку я готую, щодо знищення культурної ідентичності», - наголосила народна депутатка.

Вона додала, що наразі ЮНЕСКО вже виділяє кошти й буде запроваджувати додаткові програми на відновлення наших культурних пам’яток, але цього недостатньо.

«Наш заклик полягає в тому, щоб були програми і від окремих держав, і загалом від ЮНЕСКО на відновлення української спадщини під час відбудови України», - підсумувала політикиня.