Олександр Корнієнко: Україна готує публічних управлінців до викликів євроінтеграції та деокупації українських територій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 березня 2023, 14:54

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь у круглому столі «Нові тенденції у підготовці здобувачів освіти за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».

Насамперед Перший віцеспікер наголосив, що перед Україною та Верховною Радою України, зокрема, постали нові виклики — підготовка до євроінтеграції та реінтеграції.

«На цій війні гинуть не лише військові та цивільні, а й державні службовці, виконуючи службові обов’язки. Символічно, що цей захід відбувся за два дні після того, як Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект, щоби подбати про цивільних героїв, які постраждали від агресії рф», — зазначив він.

Водночас Олександр Корнієнко акцентував, що в умовах повномасштабного вторгнення дев’ятирічної війни державні службовці стали однією з невеликих, але потужних сил, які борються на своєму фронті, на своїх напрямах: «Це може викликати лише повагу й шану».

«Якщо говорити ближче до теми про нові тенденції здобувачів за спеціальністю «Публічне управління то адміністрування, можна виділити три важливих моменти», — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

По-перше, це євроінтеграція, яка є великим викликом: «Проте ми порушуємо ці питання разом із колегами під час візитів до Брюсселя. Треба буде зробити багато роботи за короткий час, але ми цього не боїмося. Колеги з євроспільноти, зокрема, з Європейського Парламенту, дуже уважно ставляться до цього сектору й готові допомагати. Як країні-кандидату, нам треба готуватися до апофеозу нашої інтеграції у системі публічного урядування Євросоюзу — спрямування наших чиновників до органів ЄС».

По-друге, це реінтеграція: «На відміну від євроінтеграції, яку здійснювала більшість країн-кандидатів у плані публічного урядування, нам потрібно повертати наші території. І ми не маємо релевантного досвіду. Під керівництвом Керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака триває дуже серйозна робота на базі Конгресу місцевих і регіональних влад щодо початку формування певного кадрового резерву, який би потім міг, як десант публічних урядовців, спрямовуватися на деокуповані території».

По-третє, це «аспект новітньої підготовки публічних службовців, що є суспільною компетенцією, яка має бути насправді для всіх українців»: «Це означає вчитися жити в умовах нової реальності, яка полягає в тому, що Україна — це країна, яка захищається та будує міцну оборону. Відповідно, кожен публічний службовець/державний службовець на своєму місці має стати невеликим, але дуже міцним і потужним захисником національних інтересів України. Нам усім доведеться боронити державний суверенітет і національну безпеку та оборону на своєму робочому місці, в кожну одиницю часу».

«Президент України Володимир Зеленський завжди наголошує, що нам треба зараз, користуючись ситуацією, сконцентруватися, зокрема, на реформі публічного урядування», — наголосив насамкінець Олександр Корнієнко, додавши, що все починається з навчання, саме тому Україна готує публічних управлінців до викликів, які очікуються, зокрема, євроінтеграції та деокупації українських територій.