Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся із делегацією Парламенту Королівства Данії (Фолькетингу)

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 березня 2023, 15:45

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся із делегацією Ради зовнішньої політики Фолькетингу (Парламенту) Королівства Данія на чолі з Головою Ради Мікеелєм Острупом Єнсеном.

Руслан Стефанчук подякував данським колегам за візит до України, як прояв підтримки від народу Данії у важкі часи, наголосивши, що Королівство впродовж усього періоду повномасштабної війни стоїть пліч-о-пліч з Україною і надає допомогу у різних сферах.

Зокрема, підкреслив Голова Українського Парламенту, великий внесок Данія зробила у посилення військової підтримки України й ми це особливо цінимо.

«Дякую Данії за допомогу зі зміцнення нашої обороноздатності та формування вже дев'ятого пакета озброєння і військового обладнання, який буде невдовзі переданий Україні. Окремо від імені ЗСУ хочу подякувати за ініціативу передати нам усі наявні в Данії гаубиці CAESAR (Цезар). Також зараз Україна формує «повітряну коаліцію» для отримання літаків та найновішого обладнання. Закликаємо вас приєднатися до цієї ініціативи та стати важливою її частиною», — звернувся до данських колег Руслан Стефанчук.

Окремо сторони зупинилися на темі санкційної політики проти росії, як країни-агресора. Голова Парламенту України закликав до подальшого посилення санкцій проти рф.

«Сьогоднішня санкційна політика проти рф є дуже важливою для України та нашої боротьби у цій війні. 11-ий пакет санкцій має поставити крапку в економічній спроможності рф. Це стосується як секторальних, передусім щодо ядерної енергетичної сфери, так і персональних обмежень», — наголосив Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі сторони обговорили питання розвитку  міжпарламентського діалогу двох парламентів. Голова Верховної Ради України запросив данських колег до створення у Фолькетингу парламентської групи дружби з Україною на кшталт вже створеної у нашому Парламенті, до більш активної співпраці з комітетами та структурними управліннями.

Також Руслан Стефанчук закликав данських колег до ухвалення важливих для України політичних рішень, як-от визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу, до допомоги у реалізації формули миру Президента України Володимира Зеленського та підтримки Данією зусиль України на шляху до членства в ЄС та НАТО.

Зокрема, Голова Парламенту України запропонував Данії стати учасником спільної декларації про євроатлантичну інтеграцію України, а також на майбутньому Вільнюському саміті підтримати загальне бачення Альянсу щодо модальностей вступу України до НАТО.

Насамкінець Руслан Стефанчук подякував данським колегам за створення окремого фонду на підтримку України та принагідно передав запрошення Спікеру Фолькетингу взяти участь у ІІ Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи у Празі.

Голова Ради зовнішньої політики Фолькетингу Королівства Данія Мікеель Оструп Єнсен подякував Спікеру Українського Парламенту за теплу зустріч та запевнив, що у данському Парламенті панує повна одностайність у питанні підтримки України.

«Ми приїхали, щоб показати підтримку України усім нашим Парламентом, і розпочати більш тісний діалог про те, яким чином можемо ще більше допомогти Україні», — зазначив Мікеель Оструп Єнсен.

Від імені всієї делегації він висловив захоплення боротьбою Українського народу та єдністю Верховної Ради України перед масштабними викликами війни, запевнивши, що народ Данії та влада стояли й стоятимуть на позиції потужної підтримки України до повної нашої перемоги.    

«Хоча військова міць нашої країни невелика, але ми можемо допомагати ще більше. Наприклад, у створенні «повітряної коаліції». Це питання має бути підтримане і ми будемо надавати ще більшу допомогу Україні. Жодних розмов про те, щоб її зменшувати, в Данії не ведеться», — наголосив наостанок Голова Ради зовнішньої політики Фолькетингу.