Верховна Рада України прийняла за основу законопроект щодо уточнення підстав перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами у справах про встановлення дієздатності особи

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 березня 2023, 15:25

 

21 березня 2023 року Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо уточнення підстав перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами у справах про встановлення дієздатності особи (реєстр. №7021 від 04 лютого 2022 року), поданий народним депутатом України Павлішем П.В. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроекту є забезпечення права сторін судового спору на справедливий суд у рішеннях, де встановлюється процесуальна дієздатність особи при вчиненні окремих правочинів у разі, якщо висновок судово-психіатричного експерта складено з урахуванням рішення суду про визнання особи недієздатною, але це судове рішення було у подальшому скасовано судом вищої інстанції після складання висновку судово-психіатричного експерта.

Для досягнення поставленої мети передбачається внесення змін до статей 423, 426 та 427 глави 3 Цивільного процесуального кодексу України.

Водночас парламентом доручено Комітету з питань правової політики доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні