Давид Арахамія: В України є вагомі аргументи для того, щоб переконати Швейцарію надати дозвіл на реекспорт своєї зброї нам

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
18 березня 2023, 20:33

 

Україна активно працює над питанням передачі нам швейцарської зброї. Найближчим часом у цій країні буде проведена велика кампанія, під час якої рядовим громадянам буде роз’яснено, що передача нам зброї третіми державами не несе жодних загроз їхній державі. Крім того, швейцарський оборонний комплекс також прямо зацікавлений у поставках Україні.

Про це розповів народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Ми вже не просимо зброю прямо у Швейцарії, ми звертаємося із закликом дозволити тим державам, які купували швейцарську зброю, передати її в Україну. Згідно з контрактами, Швейцарія має дати «добро» на реекспорт. Передовсім ідеться про артилерійські боєприпаси та артилерійські установки – це наші базові потреби у війні», - сказав парламентарій.

За його словами, найближчим часом у Швейцарії буде проведена роз’яснювальна кампанія, мета якої - пояснити рядовим швейцарцям, що в дозволі на постачання немає нічого страшного.

«Найголовніше те, що в разі заборони на передачу нам зброї країни НАТО просто перестануть купувати її у Швейцарії, бо потім не можуть вільно нею розпоряджатися - передавати чи продавати. Відповідно, відмова від швейцарської зброї стане ударом по конкурентоздатності збройної індустрії цієї держави. Я побачив під час дискусій, що цей аргумент діє. Думаю, ми врешті-решт дотиснемо це питання», - наголосив народний депутат.

Він додав, що зараз у Швейцарії тривають передвиборчі перегони, тому питанням нейтралітету маніпулює багато політичних сил. Громадяни традиційно виступають за нейтралітет, хоча фактично Швейцарія вже не займає нейтральну позицію, оскільки приєдналася до європейських санкцій проти РФ, заарештувала багато активів як російських олігархів, так і державні кошти Росії у вигляді валютних резервів. Таким чином порушені базові принципи нейтралітету.