Комітет з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді розглянути доопрацьований законопроект щодо уточнення вимог до осіб, які входять до складу Наглядової ради Національного антидопінгового центру

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 березня 2023, 15:57

 

Комітет повторно розглянув проект Закону про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про антидопінгову діяльність у спорті" щодо уточнення вимог до осіб, які призначаються на посаду директора Національного антидопінгового центру, та до члена Наглядової ради Національного антидопінгового центру, (реєстр. №8427), з урахуванням зауважень Всесвітнього антидопінгового агентства.

6 лютого 2023 року народними депутатами - членами Комітету з питань молоді і спорту було зареєстровано проект Закону про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про антидопінгову діяльність у спорті" щодо уточнення вимог до осіб, які призначаються на посаду директора Національного антидопінгового центру, та до члена Наглядової ради Національного антидопінгового центру, (реєстр. №8427).

15 лютого цього року законопроект було розглянуто на засіданні Комітету та ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу. Водночас, під час розгляду було зазначено, що у процесі підготовки до другого читання законопроект має бути погоджений із Всесвітнім антидопінговим агентством.

Після свого засідання Комітет отримав висновок Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) про те, що законопроект суперечить Всесвітньому антидопінговому кодексу. Єдиним зауваженнях ВАДА є порушення операційної незалежності національної антидопінгової організації, тобто можливість призначення директором Національного антидопінгового центру особи, пов’язаної із національною спортивною федерацією, що суперечить пункту 20.5.1. Всесвітнього антидопінгового кодексу, який передбачає обов’язок національної антидопінгової організації бути незалежними в прийнятті операційних рішень і здійсненні діяльності від спорту та уряду, зокрема без обмежень, забороняючи будь-яку участь у своїх операційних рішеннях чи діяльності будь-якою особою, яка одночасно бере участь в управлінні або операціях будь-якої міжнародної спортивної федерації, національної спортивної федерації, організатора великого спортивного заходу, Національного олімпійського комітету, Національного паралімпійського комітету або урядового департаменту, відповідального за спорт або боротьбу з допінгом.

У зв’язку з цим, Комітет на своєму засіданні 16.03.2023 року повторно розглянув проект Закону про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про антидопінгову діяльність у спорті" щодо уточнення вимог до осіб, які призначаються на посаду директора Національного антидопінгового центру, та до члена Наглядової ради Національного антидопінгового центру, (реєстр. №8427).

Під час розгляду народними депутатами - членами Комітету було зазначено, що основною метою законопроекту було передбачити участь у Наглядовій раді Національного антидопінгового центру почесним керівникам національних спортивних федерацій.

Частина п’ята статті 6 Закону України «Про антидопінгову діяльність у спорті» передбачає, що до складу Наглядової ради Національного антидопінгового центру не можуть входити особи, зазначені у пунктах 1-8 частини восьмої статті 4 цього Закону, тому для членів Наглядової ради діють ті ж самі обмеження, що і для директора Національного антидопінгового центру. Через це відповідні зміни вносилися до норми, що визначала обмеження стосовно директора Національного антидопінгового центру, що і викликала заперечення ВАДА.

Для розв’язання ситуації народні депутати запропонували визначити обмеження для членів Наглядової ради Національного антидопінгового центру безпосередньо в частині п’ятій статті 6 Закону України «Про антидопінгову діяльність у спорті», передбачивши зокрема, що членом Наглядової ради не може бути особа, яка займає будь-яку посаду у спортивній федерації, крім посад почесних керівників, які не мають повноважень щодо управління федерацією, входить до складу керівного органу спортивної федерації або її відокремленого підрозділу, що ніяким чином не суперечить пункту 20.5.1. Всесвітнього антидопінгового кодексу, оскільки згідно із частиною сьомою статті 6 Закону України «Про антидопінгову діяльність у спорті» члени Наглядової ради повинні утримуватися від втручання в операційну діяльність Національного антидопінгового центру.

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення:

рекомендувати членам Комітету відкликати проект Закону про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про антидопінгову діяльність у спорті" щодо уточнення вимог до осіб, які призначаються на посаду директора Національного антидопінгового центру, та до члена Наглядової ради Національного антидопінгового центру, (реєстр. № 8427);

погодити доопрацьований проект Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про антидопінгову діяльність у спорті" щодо уточнення вимог до осіб, які входять до складу Наглядової ради Національного антидопінгового центру з Всесвітнім антидопінговим агентством;

внести доопрацьований проект Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про антидопінгову діяльність у спорті" щодо уточнення вимог до осіб, які входять до складу Наглядової ради Національного антидопінгового центру на розгляд Верховної Ради України.