Комітет з питань антикорупційної політики розглянув низку законопроектів на відповідність вимогам антикорупційного законодавства

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 березня 2023, 12:32

 

У четвер, 16 березня 2023 року відбулось засідання Комітету з питань антикорупційної політики у режимі відеоконференції під головуванням Голови Комітету Анастасії Радіної.

На засіданні Комітету за участю присутніх було обговорено законопроекти «Про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України» (реєстр. №6077), «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо використання коштів з рахунків на підтримку України» (реєстр. №8433), «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо приведення положень Закону у відповідність до Рішення Конституційного Суду України від 18.02.2020 року №2-р/2020)» (реєстр. №5456), «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання діяльності Верховного суду та статусу суддів Вищих спеціалізованих судів України, які ліквідуються» (реєстр. №5456-1) та «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиконання законних вимог та перешкоджання діяльності комітетів Верховної Ради України та народних депутатів України» (реєстр. №8073).

За результатами обговорення зазначені законопроекти Комітетом визнані, як такі, що не відповідають вимогам антикорупційного законодавства.

Крім того, у порядку підготовки експертного висновку щодо відповідності вимогам антикорупційного законодавства Комітет обговорив проект Закону України «Про безпеку класифікованої інформації» (реєстр. №8394).

Під час його обговорення Голова Комітету Анастасія Радіна поінформувала про те, що Національне агентство з питань запобігання корупції, на підставі частини п’ятої статті 55 Закону України «Про запобігання корупції», розпочало проведення антикорупційної експертизи цього законопроекту.

Відтак, проведення антикорупційної експертизи Національним агентством з питань запобігання корупції є підставою для зупинення процедури його розгляду або прийняття, але на строк не більше десяти днів.

Ураховуючи ці обставини члени Комітету - народні депутати України прийняли рішення звернутися до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з проханням не включати до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проект Закону України «Про безпеку класифікованої інформації» до отримання експертного висновку Національного агентства з питань запобігання корупції.

Також, за результатами розгляду інших законопроектів Комітетом до 5 висловлено зауваження та 9 визнано такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства.