Руслан Стефанчук: Маємо посилювати єдиний фронт наших країн, щоб протистояти терористу

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
16 березня 2023, 18:13

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся із Прем’єр-міністром Латвійської Республіки Кріш’янісом Каріньшем.

Руслан Стефанчук подякував народу Латвії та владі Республіки за постійну й потужну підтримку України протягом всього періоду повномасштабної війни, зокрема, у прийнятті важливих політичних рішень для нашої країни.

«Окремо хочу подякувати Вам особисто й очолюваному Вами Уряду Латвії за ряд рішень, ухвалених на підтримку України, зокрема, військових. Латвія — серед світових лідерів за обсягами надання військової допомоги Україні у співвідношенні до ВВП. Це величезний внесок у нашу спільну Перемогу! Ми це дуже цінуємо», — зазначив Голова Українського Парламенту.

Також під час зустрічі сторони обговорили цілий ряд питань для подальшого співробітництва як країн загалом, так виконавчої та законодавчої гілок влади.

Зокрема, ішлося про посилення санкційного тиску проти країни-агресора та адвокацію у цьому питанні Латвії. Руслан Стефанчук закцентував, що тут вкрай важливо унеможливити обхід росією введених обмежень та звернути особливу увагу на повноцінне запровадження персональних санкцій, санкцій проти ядерної програми рф та енергетичного сектору росії.

Крім того, учасники обговорили ініціативу України щодо притягнення рф до юридичної відповідальності у міжнародних інституціях, створення спеціального міжнародного трибуналу для понесення росією гідного покарання за скоєні злочини в Україні.

Окремо співрозмовники виділили питання євроінтеграційного та євроатлантичного шляху України.

«Абсолютно підтримуємо позицію Латвії, що перемовини щодо повноцінного членства України в ЄС мають початися цього року. Також для нас важлива ваша позиція щодо того, що найбільшою гарантією проти російської експансії може стати лише повноцінне приєднання України до НАТО», — зазначив Голова Українського Парламенту.

Руслан Стефанчук також подякував Латвії за участь у відбудові України.

«Латвія братиме участь у багатьох проектах, які стосуються питань Чернігівської області. Дякуємо за таку позицію. Ми переконані, що відбудова України після цієї страшної війни має стати історією успіху всього світу», — наголосив Руслан Стефанчук.

На завершення зустрічі, Голова Українського Парламенту закликав латвійських колег та друзів посилити об’єднання проти агресора, який є загрозою для всього світу.

«Цей сусід, навіть після його поразки, нікуди не дінеться. Тому маємо змінювати філософію ставлення до нього та посилювати єдиний фронт наших країн, щоби протистояти терористу. Ми маємо бути ще більш єдині!» — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Прем’єр-міністр Латвійської Республіки Кріш’яніс Каріньш, зі свого боку, зауважив, що сьогоднішня зустріч важлива та символічна.

«Ми захоплюємося вашою країною, вояками та всією нацією. Увесь Латвійський народ живе разом з вами й дихає одним повітрям. Той опір, що ви чините шаленій навалі, нагадує всім нашим народам, усій Європі, що наші цінності — свобода, демократія, народовладдя — не даються даремно, а завойовуються великою ціною», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Він також зауважив, що Латвія стоїть на засадах постійної допомоги Україні, особливо військової, і далі готова бути адвокатом у питанні її надання та посилення.

«Латвія днями ухвалила новий пакет військової допомоги Україні, щоб надати все необхідне, конкретну техніку, спорядження тощо. Я постійно спілкуюся з великими світовими гравцями щодо підтримки України від кожної нації, як це вже зробила Латвія на понад 1% свого ВВП», — зазначив Кріш’яніс Каріньш.

Водночас він підтримав важливу тезу щодо посилення санкцій за їх обходження, зауваживши, що потрібно закрити всі лазівки для тих країн, що намагаються таємно допомагати росії.

Крім того, він повідомив, що Уряд Латвії нещодавно прийняв новий Державний бюджет, де є окрема стаття про допомогу Чернігівщині.

«І це не просто наміри чи слова, це — закон. Ми розуміємо, що така допомога буде потрібна не тоді, коли закінчиться війна, а тепер, сьогодні, зараз. Тому що люди мають жити, життя має тривати», — зазначив Прем’єр-міністр Латвії.

Насамкінець Кріш’яніс Каріньш зауважив, що, на жаль, історія війни та минулого сьогодні повторюється в Україні й спільне завдання усіх країн світу дати остаточну відповідь такій історії, щоб протистояти небезпечному загарбнику.