Давид Арахамія: Україна очікує на суттєві зрушення в питанні зняття Швейцарією заборони на постачання нам зброї

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 березня 2023, 20:00

 

Україна активно працює над тим, щоб розблокувати рішення про передачу нам зброї від країн-партнерів. Один із важливих напрямків роботи сьогодні - це переговори зі Швейцарією. У цій державі частина політиків спекулює питанням нейтралітету держави, тому наразі постачання нам швейцарської зброї заблоковане.

Про це розповів народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Я вчора зустрічався з парламентаріями Швейцарії, де зараз триває велика дискусія щодо того, чи надавати партнерам, які закупили швейцарську зброю, дозвіл на передачу її нашій державі. У країні триває передвиборча кампанія, і на цьому питанні дуже спекулюють. Одні виборці кажуть про збереження нейтралітету й заборону будь-яких постачань. Друга досить велика група людей каже, що Швейцарія вже вийшла з нейтралітету, оскільки приєдналася до санкцій ЄС проти Росії, арештовані гроші російських олігархів, заморожено російські державні активи, тому треба надавати дозволи на постачання сучасної зброї Україні», - повідомив політик.

За його словами, багатьох збентежила заява президента Швейцарії Алена Берсе, який сказав, що зброя швейцарського виробництва не повинна використовуватися на війні в Україні. Однак, тут треба враховувати певні особливості політичного устрою Швейцарії, де президент обирається строком на рік і не має вирішального впливу.

«Зараз ми збираємо голоси в цій країні, зокрема плануємо працювати на рівні кантонів, щоб урешті-решт отримати позитивне рішення стосовно передачі швейцарської зброї. Важливо наголосити, що велика робота в цій державі ведеться нашими дипломатами, нашого посла знають і поважають. Однак складність ситуації пояснюється саме передвиборчим процесом, коли багато політиків заграють із виборцями й маніпулюють питанням нейтралітету. Зараз ми плануємо провести роз’яснювальну кампанію для швейцарців про те, що рішення про передачу зброї Україні зовсім не означає втрати нейтрального статусу», - сказав народний депутат.

Він додав, що у Швейцарії діє велика українська діаспора, є багато волонтерів, які готові долучитися й працювати з місцевим населенням, щоб роз’яснювати їм деталі питання про постачання зброї Україні.