Українська делегація на 146-ій Асамблеї МПС провела захід щодо загроз та впливу на майбутнє світу мінування територій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 березня 2023, 13:51

 

В межах 146-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу, яка зараз проходить у Бахрейні, відбувся великий захід щодо розмінування територій, організований українською делегацією, яку очолює Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Захід було проведено за підтримки однієї із найбільших організацій щодо гуманітарного розмінування у світі - HALO Trust, яка працює сьогодні в Україні, зокрема розміновували Бучу та Бородянку у Київській області, та ще у в 28 країнах, а також проводить навчання по всьому світу сотні тисяч людей щодо професійного безпечного розмінування.

Участь у зустрічі взяли представники 25 країн світу з різних континентів, Президент Міжпарламентського союзу Дуарте Пашеку, члени української делегації, зокрема організатори заходу - Перший віцеспікер Українського Парламенту Олександр Корнієнко, народні депутатки України Леся Василенко, Альона Шкрум, яка модерувала зустріч.

«Не могла і подумати, що у 21-му столітті, в центрі Європи, ми будемо розповідати про розмінування лісів, полів, річок, квартир та дитячих майданчиків.

Один день мінування потребує рівно місяць роботи розмінувальників. 30% території України зараз забруднено мінами та залишками ракет. Це територія, яка дорівнює практично всій площі Великобританії (майже 250 000 км2)!», - зауважила Альона Шкрум.

За її словами, проведенням потужного заходу українська делегація намагалася привернути увагу світу до величезної проблеми мінування в центрі Європи і необхідності гуманітарного розмінування, як невід'ємної частини повернення людей до мирного життя. Така зустріч, впевнена Альона Шкрум, також має стати поштовхом до залучення парламентів держав світу до цього важкого, але необхідного процесу.

«Критично важливо для нас об’єднати країни Заходу та країни «глобального півдня» у коаліцію проти агресора та вбивці - росії. Ми закликали партнерів підтримати Україну у звільненні нашої території від мін та бомб. Особливо ті країни, що вже зіткнулися з подібною історією: Камбоджа, Хорватія, Чилі, Боснія, Косово, Грузія, представники яких були присутніми сьогодні і поділилися досвідом своїх країн у цьому питанні. Адже проблема мінування, на жаль, не нова і є на кожному континенті», - закцентувала народна депутатка.

Присутнім продемонстрували стрічку про відомого на увесь світ пса-рятувальника Патрона, який став символом розмінування та промоутером кампанії з розмінування та поводження із вибухонебезпечними предметами.

«Показали відео про нашого «головного» розмінувальника - пса Патрона, який зірвав більше аплодисментів, ніж ми усі. Це геніальний кейс донесення інформації про безпеку щодо мін і залишків вибухівки до населення та, особливо, дітей», - зауважила Альона Шкрум.

Своєю чергою народна депутатка, членкиня української делегації та одна із організаторів заходу Леся Василенко підкреслила, що для найбільших донорів світових фондів із розмінування - Німеччини, Великобританії, Швейцарії, Австрії - під час зустрічі було важливим почути, яка ще потрібна допомога Україні, аби процеси не затягувалися на десятиліття.

«Пріоритетами на сьогодні лишається розробка і забезпечення новітніх автоматизованих технологій розмінування. Важливі також освітньо-інформаційні заходи для населення, для служб надзвичайних ситуацій, для волонтерів з числа цивільного населення.

Сподіваюсь, що наш захід дав поштовх парламентарям з різних куточків світу об'єднувати зусилля, мотивувати свої уряди і робити більше, в тому числі фінансово, для того, щоб робити світ безпечнішим», - наголосила парламентарка.

Представники української делегації також подякували всім, хто долучився до участі та організації такого важливого заходу, зокрема Президенту Міжпарламентського союзу Дуарте Пашеку та колегам із геополітичної демократичної групи «12+», до якої входить Україна, за підтримку та промоцію зустрічі та активну участь.

Окрема подяка прозвучала для міжнародної організації Halo Trust за зусилля фонду для розуміння спільних дій у вирішенні проблеми, зокрема проведення семінару та презентацію роботи щодо розмінування світу.