Дайджест роботи на полях МПС у Бахрейні за 13 березня: парламентська делегація на чолі з Олександром Корнієнком провела ряд зустрічей та відвідала штаб ВМС США

13 березня 2023, 21:25

 
 

«Зустрічі з делегаціями інших країн на 146-ій Асамблеї Міжпарламентського союзу — це можливість говорити про питання, проблеми й вирішення. Сьогодні провели ще ряд двосторонніх зустрічей із представниками парламентів інших держав», — наголосив насамперед Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Під час зустрічі з представниками Бразилії українська парламентська делегація акцентувала, що Україна сьогодні, як ніколи, потребує підтримки всього світу у боротьбі проти російського агресора: «Ми готові закінчити війну, але на справедливих умовах». «Представники делегації цікавилися щодо ситуації в Україні й ставили конкретні питання — ми давали конкретні відповіді. Цю інформацію колеги привезуть до своєї країни», — проінформував Олександр Корнієнко. 

«Ми цінуємо солідарність усіх наших партнерів. Королівство Тонга розташоване далеко в Тихому Океані, проте не залишається байдужим до ситуації в Україні. Люди в найвіддаленіших куточках світу розуміють, хто насправді агресор і прагнуть підтримати нас. Дякуємо за те, що Океанія з нами», — зауважив, за результатами зустрічі з представниками Королівства Тонга, Перший віцеспікер. Під час зустрічі з парламентаріями з океанічної країни Тонго українські делегати домовилися про участь Верховної Ради України у набутті спостережницького статусу у Парламентській Асамблеї держав Океанії, до складу якої входить 13 держав.

Окрім того, під час розмови з делегацією Республіки Сейшельські Острови українські парламентарії привітали всі рішення країни підтримати резолюції щодо України в ООН. «Сьогодні відбулася перша зустріч між нашими парламентаріями. Сподіваюся, що ми матимемо регулярні контакти, які позитивно вплинуть на динаміку наших двосторонніх відносин. Одна з головних тем розмови під час зустрічі була щодо утворення спеціального міжнародного трибуналу», — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

«Україна вдячна за всі слова підтримки Мексики. Із перших вуст розповіли актуальну інформацію та запросили приєднатися до Кримської платформи», — зазначив Олександр Корнієнко, додавши, що під час зустрічі було обговорено плани, серед яких поглиблення роботи з країнами Глобального Півдня.

Водночас відбулася двостороння зустріч із делегацією Ботсвани. «Ми зацікавлені в активізації парламентської співпраці між нашими країнами та двостороннього партнерства для протистояння широкому спектру регіональних та глобальних викликів і загроз», — акцентував, зі свого боку, Перший віцеспікер. Він повідомив, що також йшлося про продовольчу безпеку: «Завдяки спільним зусиллям наших та міжнародних партнерів «зернова угода» продовжує діяти і сьогодні. Але рф намагається завадити».

Під час зустрічі з делегатами з Бразилії та Ботсвани народні депутати України наголошували, що війна росії з Україною носить характер колоніальної війни й росія не визнає права українського народу на існування. Водночас у розмові з представниками Мексики та Бразилії йшлося про необхідність реформи ООН і Ради Безпеки ООН, зокрема.

У межах третього дня робочого візиту до Бахрейну українська парламентська делегація на чолі з Олександром Корнієнком також відвідала регіональний штаб ВМС США у Бахрейні та зустрілась із віцеадміралом, очільником Центрального командування ВМС США (NAVCENT), П’ятим флотом США та Об’єднаними морськими силами Бредом Купером.

Зараз NAVCENT очолює найбільші військово-морські навчання на Близькому Сході під назвою International Maritime Exercise 2023. Зона операцій П’ятого флоту США охоплює приблизно 2,5 мільйона квадратних миль акваторії: Перську затоку, Оманську затоку, Червоне море, частини Індійського океану та три критичні точки в Ормузькій протоці, Суецькому каналі та  Баб-ель-Мандебській протоці. Як зазначив член української делегації, народний депутат Олексій Жмеренецький, виклики цього регіону дуже схожі з викликами, які стоять перед Україною.

Окрім того, на полях 146-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу у Бахрейні Перший віцеспікер Олександр Корнієнко виступив на General Debate. Він, зокрема, наголосив, що для встановлення миру в Україні запропоновано формулу миру Президента України Володимира Зеленського: «Вона складається з дуже простих кроків — від ядерної та продовольчої безпеки до сталого миру. Але насамперед російські війська мають бути виведені з України, маємо відновити наші міжнародно визнані кордони 1991 року, включно з Кримом».

Народна депутатка України, членкиня української делегації на 146-ій Асамблеї Міжпарламентського Союзу Леся Василенко виступила з промовою на відкритті засідання. Червоною рискою виступу парламентарки була тема військової агресії росії проти України, її наслідки для майбутнього нашої держави та світу, боротьба з нетолерантністю та побудова інклюзивних суспільств.

Леся Василенко наголосила, що у боротьбі з російською агресією Україна відчула, як ніхто, наслідки цієї війни, зокрема, дискримінацію та насильство.

Українські делегати, народні депутати України — Артур Герасимов та Олександр Мережко — взяли участь у засіданні Комітету зі сталого розвитку, на якому прийняли остаточну резолюцію з правками української делегації щодо захисту лісів і шкідливого впливу на світове довкілля російської агресії в Україні.

Члени української делегації, народні депутати — Альона Шкрум та Олексій Жмеренецький — взяли участь у засіданні Комітету миру та безпеки, де підтримали проект резолюції, ініційований делегаціями Аргентини та Бельгії щодо регулювання озброєнь зі штучним інтелектом (автономних систем озброєнь).

До складу делегації входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, член Комітету аграрної та земельної політики Артур Герасимов, Голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету України з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

Довідково. Міжпарламентський союз (Inter-Parliamentary Union, IPU) є глобальною організацією національних парламентів. Заснована понад 133 років тому, як перша багатостороння політична організація у світі, що заохочує співпрацю та діалог між усіма націями.

Нині до МПС входять 178 національних парламентів і 14 регіональних парламентських органів. Він сприяє розвитку демократії та допомагає парламентам стати сильнішими, молодшими, гендерно збалансованими та більш представницькими.

Очікується, що під час 146-ї Асамблеї МПС у Бахрейні сотні парламентаріїв з усього світу візьмуть участь в обговоренні теми «Сприяння мирному співіснуванню та інклюзивним суспільствам: боротьба з нетерпимістю».

Під час Асамблеї МПС запропонує можливості для обміну передовим досвідом для сприяння інклюзії та підтримки мирного співіснування як передумови стійких, згуртованих і демократичних суспільств.