Відбувся Міжнародний парламентський онлайн-урок "Японія на підтримку України" від Освітнього центру Верховної Ради України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
11 березня 2023, 13:15

 Освітній центр Верховної Ради України провів Міжнародний парламентський онлайн-урок за участі народної депутатки України, членкині групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з Японією Ольги Коваль, Надзвичайного і Повноважного Посла Японії в Україні Мацуди Кунінорі та Надзвичайного і Повноважного Посла України в Японії Сергія Корсунського на тему «Японія на підтримку України».

Захід відбувся у форматі, який поєднував лекційну частину українською та англійською мовами одночасно. До лекції долучилися представники обох країн. Завдяки онлайн-уроку учасники дізналися про державний устрій Японії, дипломатичні зносини України та Японії, міжпарламентські зв’язки обох країн, допомогу та підтримку Японії України.

 


 Під час зустрічі-лекції народна депутатка України, членкиня групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з Японією Ольга Коваль наголосила: «Японія має проукраїнську позицію ще з 2014 року в питаннях із вторгненням росії на територію України. Від самого початку повномасштабного вторгнення, Японія була однією з перших, хто разом з США та Європейськими країнами приєдналася до введення санкцій проти рф. Японія – надзвичайно важливий партнер для України».

 

До міжнародної парламентської лекції долучився Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі. «З першого дня повномасштабного вторгнення рф в Україну, уряд Японії дуже чітко визначив свою політичну лінію: це агресія не лише проти України, це агресія, яка є викликом і величезною загрозою усій міжнародній спільноті. Те, що відбувається в Україні нині, може відбутися в будь-який час у Східній Азії, де знаходиться Японія. Розуміючи це, Прем’єр-міністр Японії розпочав реалізацію низки заходів, спрямованих на підтримку України у вигляді фінансової, військової, гуманітарної, технічної допомоги, а також Японія розпочала програму найжорсткіших санкцій проти росії», – наголосив пан Мацуда.

 

Під час заходу перед учасниками виступив також Надзвичайний і Повноважний Посол України у Японії Сергій Корсунський. «Безпрецедентним в історії є те, що вперше з часів Другої світової війни, Японія надала підтримку Збройним Силам в Україні, також Уряд ввів 18 хвиль санкцій, а сума фінансової допомоги Україні перевищує 7,1 мільярдів доларів. Що стосується сфери освіти, то 87 японських університетів прийняли більше 460 українських студентів на безоплатній основі. Підписано десятки угод про співпрацю між українськими та японськими університетами», – підкреслив пан Корсунський.

 

Під час онлайн-заходу учасники мали змогу поставити запитання запрошеним гостям та отримати розгорнуті, фахові відповіді. Також не обійшлося і без цікавих інсайтів.

Після блоку запитнь-відповідей, учасники мали змогу взяти участь в інтерактивній лекції та більше дізнатися про державний устрій, культуру Японії,  а також фінансову, військову та гуманітарну допомогу, яка надається японським Урядом Україні.


Урок проведено за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління».

Переглянути запис заходу можна на Facebook-сторінці Освітнього центру: https://fb.watch/jaLSflY3cX/

Актуальну інформацію щодо наступних заходів можна знайти на офіційних сторінках Освітнього центру Верховної Ради України у соціальних мережах:
Facebook: https://www.facebook.com/educationcenterofVRU
Instagram: https://instagram.com/education_center_of_vru?igshid=NjY2NjE5MzQ=
Telegram: https://t.me/educationcentreVR
Twitter: https://twitter.com/UAParlEducation?t=JrtRaBMWWMZlrwxH2pQTMQ&s=09