Депутатська група ВР з міжпарламентських зв‘язків з Болгарією: Днями у ЗМІ з’явилася інформація про факт наруги над державним прапором України, що стався у столиці Болгарії

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
11 березня 2023, 15:36

«Це неприпустимо для всього цивілізованого співтовариства, а ще й особливо прикро для нас, українців та етнічних болгар, що мешкають в Україні.

Депутатська група ВР з міжпарламентських зв‘язків з Болгарією направила листи відповідним болгарським установам із засудженням таких дій та закликом не допускати їх повторення.

Від себе особисто, від моїх колег по депутатській групі з міжпарламентських зв’язків з Болгарією Олександра Копиленка та Степана Чернявського, а також від етнічних болгар, які проживають в України, дозволю трохи емоцій.

Наруга над державними символами - завжди боляче. А ми ще відчуваємо й біль від того, що таке стало можливим у Болгарії, чия боротьба за свободу і незалежність щиро поважається Україною. Боляче, що таке можливе по відношенню до прапора держави, де живе понад 200-тисячна громада етнічних болгар.

Багато з них сьогодні - на фронті, пліч-о-пліч зі своїми боєвими побратимами захищають нашу свободу і незалежність. Їхні сім’ї разом з іншими громадянами багатонаціональної України потерпають від війни, віч-на-віч стикаються зі смертю, болем, сльозами, втратами і руйнуваннями.

Вони дійсно можуть розказати, що таке справжній новий фашизм-рашизм у центрі Європи, в реальному часі. І що таке геноцид: діти під завалами, без нормальної освіти, з постійним перебуванням у бомбосховищах, що таке нічні бомбардування, життя без світла і води через зруйновану агресором інфраструктуру.

Акт вандалізму над українським прапором у Софії - це наруга як над відчуттями болгар, що народилися і живуть тут, в Україні, так і тих, хто приймає наших біженців у дружній нам Болгарії, поважаючи європейські цінності та розуміючи ціну миру.

Україна завжди поважала і поважає права всіх націй та національностей, що мешкають на її землі, всіляко сприяє їх дружбі і процвітанню.

Наведу фото трирічної давнини, коли у Верховній Раді України ми відзначали День визволення Болгарії від османського іга. Це лише один з прикладів ставлення нашого парламенту до болгарської культури та символів.

Сподіваюсь, що повага залишиться ключовою у наших взаємовідносинах, які мають давню і дружню традицію», - зазначає співголова депутатської групи Тетяна Плачкова.