Дмитро Соломчук: Зараз є можливості не лише продовжити зернову угоду, а й розширити її

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 березня 2023, 16:41

 

Зернова угода обов’язково буде продовжена. Як Україна, так і наші партнери сьогодні наполягають на тому, щоб розширити Чорноморську зернову ініціативу й надати можливість завантаження суден у чорноморському порті «Ольвія».

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

«Україна хоче не лише продовжити зернову угоду, а й розширити її. Зокрема, ідеться про завантаження продукції в порту «Ольвія». Було б дуже добре, щоб Миколаївські порти також запрацювали. Крім того, ідеться про відновлення чорноморського торговельного судноплавства з тим же контролем російських кораблів. Нині у нас є підтримка всіх партнерів. Думаю, зернова угода буде продовжена», - зазначив парламентарій.

Він додав, що тиск на Росію в цьому питанні може бути різним - і політичним, і санкційним.

«Світу є чим тиснути, висловлювати свою позицію. Бо від цього залежать десятки країн Африки й Азії. Ці держави мають свою позицію в ООН, інших міжнародних організаціях. Вони відстоюють як нашу позицію, так і думку свого населення, яке має жити, мати доступні продукти харчування. Нині в питанні постачання харчів співвідношення ціна-якість може надати лише Україна», - наголосив політик.

Він додав, що українські аграрії вже готуються до посівної кампанії, зокрема ведеться робота з розмінування деокупованих територій. Частина самохідних європейських машин у нас уже працює, ще частина має надійти найближчими тижнями, щоб очистити українські поля.