На Одещині обговорили сучасні проблеми виноградарства та виноробства на шляху вступу України до Європейського Союзу в умовах воєнного стану

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 березня 2023, 16:25

6 березня 2023 року в Одеському державному аграрному університеті відбувся круглий стіл Комітету з питань аграрної та земельної політики на тему: «Сучасні проблеми виноградарства та виноробства Одеської області на шляху вступу України до Європейського Союзу в умовах воєнного стану».

Учасники круглого столу обговорили основні проблеми розвитку виноградарства та виноробства Півдня України в умовах воєнного стану та необхідність внесення змін до законодавчих та нормативно-правових актів з метою адаптації вимог Європейського Союзу в цій галузі.

Зокрема, учасники прийшли до висновку, що особливу увагу необхідно приділити запровадженню виноградарсько-виноробного реєстру для забезпечування простежуваності виноградарства та виноробства, державної Програми створення системи контролю якості виноградарсько-виноробної продовольчої продукції незалежними державними лабораторіями як єдиного запобіжного заходу у боротьбі з фальсифікацією за принципами ЄС, практики ЄС щодо здійснення захисних заходів - повернення ввізного мита на імпортовані вина та виноматеріали, визначенню «вина виноградного натурального столового» харчовим продуктом, нарощуванню експорту виноробної продукції, перспективі розвитку малого виноробства в Україні тощо.

Окремо учасники заходу звернули увагу, що запровадження електронних марок акцизного податку у виноробній галузі може негативно позначитися на виробничій діяльності виноградарських та виноробних підприємств. Адже у разі прийняття відповідних законодавчих ініціатив (законопроекти реєстр. №8286 та 8287), виноробні підприємства, зокрема крафтові, будуть змушені встановити вартісне обладнання, що може призвести до зупинки таких підприємств та однозначно не сприятиме їх розвитку.

Круглий стіл було проведено в рамках підготовки до комітетських слухань на тему: «Актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції».

В роботі круглого столу взяли участь: Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко, голова Одеської обласної ради Григорій Діденко, заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голови підкомітетів Комітету Артем Чорноморов та Артем Нагаєвський, член Комітету Володимир Тимофійчук, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова, ректор Одеського державного аграрного університету Михайло Брошков, директор Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» НААН України Ірина Ковальова, керівники галузевих асоціацій, а також керівники виноградарських та виноробних господарств півдня України.