Євгенія Кравчук: Україна у цивілізований спосіб оновлює бібліотечні фонди й позбувається пропагандистської літератури та книг, що прославляють тоталітарний радянський режим

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
10 лютого 2023, 11:18

 

В Україні триває вилучення із бібліотек літератури, яка дісталася нам у спадок від тоталітарного радянського режиму. У цьому випадку першочергово йдеться не про мову, якою надруковані книги, а про контент, наявність імперських наративів.

Про це заявила народна депутатка, заступниця голови Комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

«За минулий рік в Україні було списано 19 млн книг. Із них 11 млн російською мовою, а решта – українською. Йдеться про літературу радянської доби або про пропагандистські книги. І тут важливо наголосити на тому, що в Україні ніхто нічого не спалює. Такі книги відправляють на макулатуру, а потім за отримані кошти відбувається оновлення фондів. А от з окупованих територій приходить інформація від бібліотек, від учителів про те, що там триває знищення взагалі всього українського. Загарбники намагаються знищити українську ідентичність, вони спалюють абсолютно все, що надруковано українською мовою», - зазначила парламентарій.

За її словами, у кожній бібліотеці закладів вищої освіти однаково залишають по три примірники кожної книги, які можуть надалі стати об’єктами наукового дослідження.

«Можливо, хтось захоче написати дисертацію про те, як у підручниках з вищої математики пропаганда використовувала політінформацію, уславлювала КПРС. Крім того, у всіх наукових бібліотеках у старих фондах є томи праць Леніна є. Наукова бібліотека для цього й існує», - сказала народна депутатка.

Вона наголосила, що в Україні необхідно провести повне оновлення фондів бібліотек і для цього необхідно активно працювати над залученням грантів, вдаватися до субсидування перекладів технічної та наукової літератури.