Марія Мезенцева: Україна на всіх рівнях максимально швидко наближає свій вступ до ЄС і відчуває підтримку партнерів

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
05 лютого 2023, 11:00

Євроінтеграція пронизує щоденне життя українців як на фронті, так і в буденності на територіях, де більш-менш панує мирне життя. Ми всі воюємо на різних фронтах задля спільного дня перемоги. 


Про це заявила народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань інтеграції України з ЄС Марія Мезенцева.


«Саміт «Україна-ЄС» уперше відбувся в час повномасштабної агресії. Наші партнери надають нам додаткову фінансову допомогу не лише на конкретні бойові машини, оснащення та амуніцію, але й на тренування військових. Ми кожен день дискутуємо стосовно того, як дорого це може обійтися в рамках допомоги, якщо відтермінування воєнної допомоги буде продовжуватися. Ми на одинадцятому місяці війни нарешті отримуємо те, про що говорили ще в березні з жіночим дипломатичним батальйоном у Берліні, у Брюсселі, у Страсбурзі, у Лондоні та інших столицях», - сказала парламентарій. 


За її словами, у Європі зараз практично ні в кого не виникає питань чи вагань щодо необхідності допомагати Україні. 

«Якщо є скептики серед представників 27 країн-учасниць ЄС, то ми готові з ними працювати, так відбувалося постійно. Ніхто й не очікував, що ми вже до середини грудня виконаємо ті сім пунктів, які надали нам у червні при отриманні статусу кандидата. За деякими положеннями та законопроєктами ще можуть бути уточнення, зокрема в межах Венеційської комісії та нашої співпраці у Раді Європи. Проте ми вже здобули певну перемогу – ми посунули оцінку Єврокомісії щодо виконаного домашнього завдання з осені 2023 року на весну», - наголосила народна депутатка. 


Вона нагадала, що Україна все більше інтегрується з ЄС: діють декілька «безвізів», триває митно-безтарифне вивезення наших товарів. 


«ЄС пропонуватиме і продовжуватиме кредитні лінії, надаватиме дешеві кошти для підприємств на засадах грантів і конкурсних умов. Також напередодні нового року була затверджена макрофінансова допомога на 18 млрд євро», - зауважила Марія Мезенцева.


Вона додала, що до 24 лютого Україна чекає новий пакет санкцій від ЄС, що зачепить один з основних кровотоків Росії – енергосферу. Зокрема, це стосується питання санкцій проти Росатому та його дочірніх компаній.