Європарламент підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС, – Віцеспікерка Верховної Ради України Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 лютого 2023, 13:58

 

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк привітала ухвалення Європейським Парламентом резолюції про перспективи членства України в ЄС, яку європарламентарії прийняли на підтримку Саміту Україна-ЄС у Києві.

У документі євродепутати закликали «працювати над початком переговорів про вступ і підтримати дорожню карту, яка окреслює наступні кроки, щоб забезпечити приєднання України до єдиного ринку ЄС».

«Європарламент повторно підтвердив свою прихильність майбутньому членству України в ЄС після офіційної заявки країни 28 лютого 2022 року. Євродепутати наголосили, що приєднання є процесом на основі досягнень, який передбачає дотримання відповідних процедур, а також виконання пов’язаних з ЄС реформ і критеріїв вступу. Вони також запрошують українську владу якнайшвидше запровадити суттєві реформи для ефективного узгодження з критеріями членства в ЄС», – роз’яснила положення резолюції Віцеспікерка Олена Кондратюк.

У документі окремо наголошується, що ЄС має посилити підтримку України.

«Європарламент закликає країни-члени ЄС збільшити та прискорити військову допомогу Києву, зокрема надання зброї, а також істотну політичну, економічну, інфраструктурну, фінансову та гуманітарну підтримку», – йдеться в резолюції.

Олена Кондратюк висловила вдячність Президентці Європарламенту Роберті Мецолі та колегам-депутатам з Європарламенту за послідовну і потужну підтримку вступу України до ЄС.

«Навіть в умовах повномасштабної війни Верховна Рада довела, що ми готові до максимально злагодженої роботи, коли йдеться про наближення членства України в Євросоюзі та виконання відповідних критеріїв. Парламент України у 2022 році прийняв 50 євроінтеграційних законів. Це дозволило отримати статус країни-кандидата на членство в ЄС, виконати сім основних критеріїв Єврокомісії та відкрити шлях до початку переговорів про вступ», – зауважила Віцеспікерка українського Парламенту.

Олена Кондратюк також запевнила, що Верховна Рада України «рішуче налаштована працювати і рухатися далі, адаптуючи українське законодавство до європейських стандартів, щоби втілити мрію і бажання Українського народу про якнайшвидше членство в Європейському Союзі».