Заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики О.Мошенець: Активи країни-агресора мають працювати на Україну

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 лютого 2023, 13:39

 

Дванадцятий місяць триває повномасштабна збройна агресія рф проти нашої країни. За цей час, у відповідь на безпрецедентний зухвалий військовий напад рф, країни G7 «заморозили» близько 300 млрд євро резервів російського центрального банку. Також країни Європейського Союзу заблокували активів російських олігархів на суму близько 20 млрд євро.

Здавалося б це велика сума, однак, вона значно менша збитків, уже завданих Україні війною. У січні цього року на засіданні Уряду Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зауважив, що збитки внаслідок російської агресії вже перевищують $700 млрд.

Розмір збитків, порівнюючи з оціненим у червні 2022 року Світовим банком та Єврокомісією - 350 млрд доларів, зріс, у тому числі, через постійні російські масовані ракетні атаки по об’єктах критичної інфраструктури. І, на жаль, допоки триватиме війна їх розмір буде збільшуватися.

Тож, цілком слушно Президент Європейської Ради Шарль Мішель звернув увагу на ідею активного управління «замороженими» активами центрального банку росії з подальшою передачею прибутку на відбудову України.

Водночас міжнародною спільнотою вивчаються варіанти правових механізмів, що б забезпечили конфіскацію «заморожених» російських активів і наступне їх використання для відбудови України. Але поки що питання знаходиться на стадії обговорення та розробки відповідної правової бази, як на рівні кожної окремої країни, так і Європейського Союзу у цілому.

Найбільш активна у цьому питанні серед країн ЄС - Естонія. Нещодавно Уряд цієї країни обговорив представлений міністерствами юстиції та закордонних справ огляд щодо легалізації конфіскації заморожених російських активів.

Дієві та ефективні механізми фінансування відновлення України мають сьогодні таке ж пріоритетне значення, як і надання військової підтримки. Завдані країною-агресором збитки Україні мають покриватися коштом її конфіскованих активів та активів осіб, причетних до розв‘язання та ведення війни.

Надважливо, щоб уряди європейських країн активізували обговорення питання використання «заморожених» російських активів для подальшої відбудови України.