Олександр Гайду: "Будуємо "мости" співпраці з Португалією в агросекторі"

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 лютого 2023, 10:15

Підтримати українських фермерів та посприяти у збільшенні експорту української продукції.

Про це закликав народний депутат, голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду під час онлайн - зустрічі депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Португальською Республікою.

«Минулого року аграрна галузь стала ключовою у підтримці економіки. Адже зайняла 52% від усього експорту та принесла в бюджет країни більше 21 мільярда доларів. Але в той же час наші аграрії сильно постраждали від війни, розпочатої росією. Прифронтова Миколаївщина - одна з тих областей, де фермери втратили значну частину врожаю і доходів через російські обстріли та окупацію», - зазначив Олександр Гайду під час розмови із португальськими колегами.

Народний депутат запросив португальських колег та підприємців до співпраці. Особливо вагомою була би грантова підтримка фермерів, вважає Олександр Гайду.

В той же час Голова групи дружби «Португалія-Україна» Діогу Леяу та парламентарі Португалії Рікарду Лейте та Кріштіна Мендеш заявили про готовність їхньої країни допомогти в аграрній сфері та євроінтеграції. Зокрема, поділяться досвідом, аби Україна швидше змогла стати членом ЄС.

«Дякуємо Португалії за військову підтримку, гуманітарну допомогу та співпрацю на шляху до членства України в ЄС. Будемо й надалі будувати "мости" співпраці», - підсумував Олександр Гайду.