Андрій Жупанин: Програма заміни ламп розжарювання принесе величезну користь і енергосистемі України, і нашим громадянам

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 лютого 2023, 09:35

 

Обмін старих ламп розжарювання на LED-лампи – це суперактуальна послуга, і перші дні після запуску підтвердили її популярність. На сьогодні вже подано понад 300 тис. заявок через «Дію».

Про це повідомив народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин.

«Інтерес з боку українців до цієї послуги є, і я прогнозую, що протягом цього місяця нам вдасться видати громадянам України мільйони енергоефективних лампочок. Це дозволить зекономити значну кількість потужностей для нашої енергосистеми, яка страждає від російських ударів. Крім того, впровадження енергоефективних лампочок – це ще й суттєве зменшення рахунків за оплату електроенергії», - зазначив парламентарій.

Він нагадав, що наразі програма доступна в обласних центрах України та кількох великих містах. У решті населених пунктів обмін енергоефективних ламп можна буде здійснити ближче до кінця лютого.

«Загалом до кінця цього місяця планується забезпечити наявність 20 млн енергоефективних ламп. Зараз є два способи обміну. Перший – через застосунок «Дія», де треба заповнити заявку, отримати підтвердження й потім отримати у відділенні «Укрпошти» заброньовані лампи. Другий – безпосередньо у відділеннях «Укрпошти» з паспортом та ідентифікаційним кодом обміняти старі лампи, однак такий спосіб діє тільки в режимі живої черги», - сказав політик.

За його словами, зараз в інтернеті шириться багато різноманітних фейків стосовно цієї програми обміну лампочок.

«Дехто стверджує, що нові лампи – це наче спосіб стежити за людьми, що там нібито вмонтовані якісь чіпи чи камери. Це повна маячня, яка схожа на інформаційну спецоперацію росіян, щоби переконати наших людей не обмінювати лампи. Жодної небезпеки в цьому немає. Це величезна користь і для енергосистеми держави, і для самих українців», - наголосив народний депутат.