Члени Комітету з питань молоді і спорту засуджують дії експертів ООН, що спрямовані на підтримку заяви Міжнародного олімпійського комітету про допуск російських і білоруських спортсменів як нейтральних учасників у міжнародних змаганнях

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 лютого 2023, 17:08

 

Як стало відомо з повідомлення, що опубліковано на офіційній сторінці ООН, експерти ООН високо оцінили розгляд Міжнародним олімпійським комітетом дозволу окремим спортсменам із росії та білорусі брати участь у міжнародних спортивних змаганнях як нейтральних спортсменів.

«Ми закликаємо МОК прийняти рішення в цьому напрямку і йти далі, забезпечуючи недискримінацію будь-якого спортсмена за ознакою національності», – наголосили експерти ООН.

25 січня після обговорення з двома спеціальними доповідачами Виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету оприлюднила заяву, в якій йдеться про необхідність поважати права всіх спортсменів на без дискримінаційне ставлення відповідно до Олімпійської хартії.

Через кілька днів після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року МОК рекомендував заборонити російським і білоруським спортсменам і офіційним особам, таким як судді, брати участь у міжнародних змаганнях. Експерти кажуть, що нещодавня заява виглядає як розворот цієї політики.

«Рекомендація МОК підняла серйозні питання прямої дискримінації, тому що спортсмени не повинні зазнавати дискримінації за національною ознакою. Ми розуміємо прагнення підтримати українських спортсменів і українську олімпійську спільноту, які разом з усіма іншими українцями жахливо потерпають від війни. Але Олімпійський комітет і олімпійське співтовариство в більш широкому плані також мають обов’язкове зобов’язання дотримуватися Олімпійської хартії та, ширше, міжнародних норм прав людини, які забороняють дискримінацію. Коли держави так відверто ігнорують права людини, ми маємо більший обов’язок підтримувати наші спільні цінності», – заявили експерти ООН.

Вони сказали, що, розуміючи, що необхідно вжити всіх запобіжних заходів, щоб запобігти використанню спортивних змагань, жоден спортсмен не повинен бути зобов’язаний ставати на якусь сторону в конфлікті.

Посилаючись на умову МОК про те, що лише російські та білоруські спортсмени, які не активно підтримували війну в Україні, будуть мати право брати участь у змаганнях у нейтральній якості, експерти закликали МОК вжити додаткових заходів для узгодження своїх рекомендацій із міжнародними стандартами прав людини щодо заборони -дискримінації.

«Ця умова відкриває двері для тиску та інтерпретації. Ті самі правила повинні застосовуватися до всіх спортсменів, незалежно від їх національності. Це включає норму про те, що будь-яка пропаганда національної, расової чи релігійної ненависті, яка є підбурюванням до дискримінації, ворожнечі чи насильства, повинна бути заборонена», – сказали вони.

У зв’язку із такою заявою ООН, члени Комітету вкотре наголошують на тому, що для росії та білорусі спорт не існує поза політикою – він є її продовженням. Ці країни-терористи схильні в будь-який спосіб створювати хибне уявлення про справжню мету своєї політики, використовуючи спортсменів, як ідеологічну зброю для реалізації своєї людоненависницької пропаганди, підсилення бойового духу російської армії та зомбованого російського народу і негативного впливу на рішення інших держав щодо підтримки України у боротьбі за свою Свободу, Незалежність та Європейський вибір.

Також члени Комітету зазначають, що за майже рік війни, яку за підтримки білорусі розв’язала країна - терорист росія, держава Україна втратила на війні більше 220 спортсменів, зруйновано або пошкоджено більше 320 спортивних об'єктів спортивних об’єктів, - І ЦЕ ТІЛЬКИ  ПРО СФЕРУ СПОРТУ.

«Постає вкрай важливе запитання: «Чому експерти ООН не стають на захист прав і цінностей українських громадян, які вже майже рік гинуть та живуть у страху, які прагнуть до мирного життя, захищаючи свою землю, які хочуть виховувати своїх дітей без ракет і бомб, що летять на мирні українські міста? Невже тут про права людини забули…? АДЖЕ ГОЛОВНА ЦІННІСТЬ У ЛЮДИНИ – ЦЕ ЇЇ ЖИТТЯ!

Наголошуємо на тому, що такі дії ООН є підтримкою не російських та білоруських спортсменів, а підтримкою країн-терористів, оскільки ці країни використовують спорт та спортсменів, як майданчик для своєї пропаганди.

СПОДІВАЄМОСЬ, ЩО ЕКСПЕРТИ ООН ПЕРЕГЛЯНУТЬ СВОЮ ДУМКУ ТА СТАНУТЬ НА БІК УКРАЇНЦІВ, ЯКІ ЩОДНЯ КЛАДУТЬ СВОЇ ЖИТТЯ ЗА СВОЮ СВОБОДУ, НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, ТЕРИТОРІАЛЬНУ ЦІЛІСНІСТЬ, СВІЙ ДІМ, СВОЇХ РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ.