Єгор Чернєв: Наступне засідання у форматі "Рамштайн" вселяє стриманий оптимізм щодо передачі нам і далекобійних ракет, і літаків

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 лютого 2023, 09:36

 

Наші партнери та союзники вже давно розуміють, що від більшої кількості зброї, яка передається Україні, залежить майбутнє всієї Європи. Останнє засідання у форматі «Рамштайн» вказує на те, що партнери переходять від стримування РФ до фактичного знищення її армії на території України.

Про це заявив народний депутат, заступник голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Надання нам сучасних танків і значної кількості бронетехніки, яка була заявлена на останньому засіданні у форматі «Рамштайн», вказує на те, що ніхто не домовлятиметься з Росією. Є ще питання щодо кількості танків та іншої номенклатури, наприклад, літаків Ф-15 чи Ф-16 або далекобійних ракет. Проте я вважаю, що це питання часу, технічне й логістичне питання, а також проблема тренування, але не політичне питання стосовно надання чи ненадання. Ми отримаємо те, що нам необхідно», - зазначив парламентарій.

Він наголосив, що заява Джо Байдена з приводу неможливості постачання літаків не свідчить про категоричну відмову.

«Це швидше означає «поки що ні». Ми чули такі ж «ні» щодо постачання нам танків. Казали ні і щодо Himars в Україні або щодо іншої західної зброї, більшої за Стінгери. Усе це ми вже проходили, тут знову ж таки питання не політичне. Питання більш технічне. Сподіваюся, що на наступному «Рамштайні» ухвалять рішення стосовно далекобійних ракет, у яких у нас є нагальна потреба», - сказав політик.

За його словами, українські військові продемонстрували вражаючу ефективність використання Himars, за допомогою яких повибивали усі склади й командні пункти росіян на відстані до 90 км від лінії фронту.

«Якщо нам будуть надані далекобійні ракети на 160 або 280 км, то це покриє всю окуповану територію вогневим контролем. Загарбники будуть під прицілом. Загалом у мене стриманий оптимізм щодо наступного «Рамштайну». Не варто забувати, що, окрім Ф-15 і Ф-16, у наших партнерів є літаки французькі, шведські тощо. Відповідно, тут не є остаточним слово за США, тому Україні можуть надати першими інші літаки», - підсумував народний депутат.