Затверджено символи миру соціального діалогу в Україні

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 лютого 2023, 16:32

Вище керівництво України щоденно здійснює відданий внесок в настання Миру після агресивного воєнного вторгнення росії на територію нашої держави, в непоширення війни на інші території вільної Європи та світу.

Президент України об’єднав лідерів незалежних держав навколо реалізації української формули миру, яка здатна створити нову, глобально важливу архітектуру безпеки.

Мир в Україні є гарантією подальшого позитивного розвитку людської цивілізації та доброзичливого співіснування народів.

Велика увага приділяється забезпеченню глибинної демократії процесів всередині України, про що свідчить, зокрема, відкритість влади до взаємодії з громадськістю в процесі державотворення та законотворчості.

Високу увагу до мирної взаємодії всередині держави демонструє активне зближення позицій сторін соціального діалогу. Вироблення узгоджених пропозицій щодо розвитку соціально-економічних та трудових відносин, запобігання виникненню конфліктів у відповідній взаємодії – особливо важливий процес в умовах війни.

В 2022 році розпочалася активна робота над вдосконаленням законодавства в сфері колективних трудових відносин та підвищенням інституційної спроможності Національної служби посередництва і примирення, що є постійно діючим державним органом при Президентові України.

Аналогічні служби в країнах світу існують понад 100 років. Зокрема, Федеральна служба посередництва і примирення у Сполучених Штатах Америки працює з 1917 року, Консультаційна служба арбітражу та примирення у Великій Британії – з 1896 року, Національна служба посередництва у Швеції – з 1899 року.

31 січня 2023 року Указом Президента України №52/2023 «Про символіку Національної служби посередництва і примирення» було засновано емблему і прапор Національної служби посередництва і примирення.

З описом офіційних відмітних символів НСПП можна ознайомитися за посиланням: https://www.president.gov.ua/documents/522023-45701

«Цьогоріч в соціальному діалозі відбуватимуться активні заходи, що сприятимуть миру і врегулюванню трудових спорів (конфліктів) на всіх рівнях. Буде вдосконалено законодавство в сфері колективних трудових відносин, оновлено списки арбітрів та посередників у відповідних перемовинах, проведено оцінку відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок та організацій роботодавців на національному, галузевому та територіальному рівнях», - зазначив Голова Національної служби посередництва і примирення Дмитро Кухнюк.