Франція підтримує Україну на шляху до ЄС і бажає, аби вона якнайшвидше стала членом ЄС, — Прем’єр-міністерка Франції під час зустрічі з Русланом Стефанчуком

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 лютого 2023, 08:30

 

У межах офіційного візиту до Французької Республіки Голова Верховної Ради України провів робочу зустріч із Прем’єр-міністеркою Французької Республіки Елізабет Борн.

Насамперед Руслан Стефанчук висловив вдячність Франції за надану військову, гуманітарну та фінансову допомогу: «Важливо у цей складний для України період не втрачати підтримку світу. Адже ми боремося за цінності, які є основою Європи та демократичного світу загалом».

Водночас він зауважив, що для України значимими є питання відбудови, дотримання формули миру Президента України Володимира Зеленського, а також членства України в Європейському Союзі та НАТО.

«Між словами «росія» та «терорист» має стояти знак «дорівнює». Важливо, аби якомога більше країн визнали це», — зазначив Спікер Парламенту України. «Ми прагнемо відновити кордони України, відповідно до 1991 року, тому не бачу пересторог у наданні сучасного озброєння, — воно потрібне, аби повернути свої території», — додав він.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував на необхідності створення спеціального трибуналу для рф. «Питання відновлення справедливості є питанням принципу та нашої спільної перемоги. Для України надважливо знайти чесний міжнародний механізм, через який можна притягти рф до відповідальності за скоєні злочини», — закцентував він.

«Франція підтримує перспективу та кандидатуру України на членство в Європейському Союзі. Із лютого ми будемо обговорювати це питання та намагатися знайти найкоротший шлях для України, аби вона могла приєднатися до ЄС», — зауважила, зі свого боку, Прем’єр-міністерка Франції.

Елізабет Борн акцентувала, що Французька Республіка бачить динаміку реформ в Україні: «Навіть, коли триває війна, ви продовжуєте здійснювати реформи».