Іванна Климпуш-Цинцадзе: "Стійкий мир можливий лише після поразки і покарання Росії"

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
31 січня 2023, 17:00

 

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС підбила підсумки участі у зустрічі голів парламентських комітетів із європейських справ країн-членів Євросоюзу і країн-кандидатів (COSAC). За її словами, цей формат - можливість поспілкуватися з представниками профільних комітетів великої кількості держав як Європейського Союзу, так і країн-кандидатів і навіть країн-партнерів. Іванна Климпуш-Цинцадзе провела понад десяток двосторонніх зустрічей, зокрема, зі своїми колегами із парламентських комітетів з європейських справ Бельгії, Греції, Болгарії, Іспанії, Швеції, Німеччини та Франції.

«Я рада, що протягом цього короткого відрядження мала можливість провести ці важливі зустрічі. Рада була подякувати за підтримку і представникам Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, Польщі, Румунії, Хорватії і Словенії, з якими дружні особисті стосунки. Кожна країна має свої особливості, свої вразливості і сильні сторони. І нам треба максимально професійно працювати з нашими візаві в різних країнах», - сказала голова Комітету.

За її словами, усі європейські країни зараз об’єднані довкола України, прагнуть бути на боці добра в цій війні між добром і злом. «Водночас є відчуття того, що потрібно продовжувати постійне інформування, пояснювати причини і розвиток цієї війни, розповідати про жахи і злочини, які Росія чинить на наших теренах, про пріоритети, які є спільними і з точки зору перемоги, і з точки зору спільного майбутнього», - зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. В цьому контексті вона вважає, що обмеження парламентської дипломатії останніми указами Президента на основі рішення РНБО не додадуть Україні ані сили, ані додаткових інструментів.

Для багатьох суспільств, за словами голови Комітету, також важливо, щоби увага медіа була зосереджена на війні, яку Україна веде за свободу, незалежність, суверенітет і за міжнародне право: «За все те, у що вірять ці суспільства. І тому наші колеги готові теж їхати в Україну, щоб ставати тими додатковими адвокатами, які би могли розповідати детальніше про свій власний досвід, свої переживання і відчуття від побаченого й почутого в Україні». І тут, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, важливо враховувати особливості, пріоритети та інтереси окремих країн для того, щоб добиватися максимального результату для України.

Під час усіх зустрічей Іванна Климпуш-Цинцадзе наполягала на важливості продовження і нарощування збройної підтримки України, продовження і посилення санкційного тиску на Росію. Вона також подякувала колегам за фінансову, гуманітарні підтримку та за підтримку українців, які змушені шукати прихистку в ЄС, рятуючись від війни. Голова Комітету наголосила, що Україна найбільше хоче миру і завершення цієї війни. Однак стійкий, надійний мир, який гарантуватиме безпеку не тільки України, а й усього світу, можливий лише за умови поразки і покарання Росії.

Під час зустрічі з іспанськими парламентарями Іванна Климпуш-Цинцадзе запросила їх відвідати Україну. Іспанія влітку розпочне шестимісячне головування в Раді ЄС. Тому уже зараз, на думку голови Комітету, варто планувати місце України у порядку денному іспанського головування.