Руслан Стефанчук: Я почув, що Франція буде пліч-о-пліч з Україною, допоки останній російський солдат не покине Українську землю

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
31 січня 2023, 15:26

 

 Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у межах офіційного візиту до Французької Республіки зустрівся з Головою Національних Зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве та керівниками політичних груп Парламенту Франції.

На початку спілкування Руслан Стефанчук висловив французьким колегам щиру вдячність за сталий відкритий та глибокий діалог між парламентами обох країн. Також він окремо подякував Яель Брон-Піве, яка, за його словами, відіграє надзвичайно важливу роль у дипломатії парламентського виміру та піднімає її на високий рівень.

«Від імені Українського Парламенту дякую за цю чудову можливість бути в серці Франції для того, щоб поговорити про Україну. Хочу також щиро подякувати усьому великому французькому народу за ту підтримку, яку відчуває Україна, за їхні великі серця, які вони відкрили для українців. Ми це все бачимо і цінуємо», — підкреслив Руслан Стефанчук у вступному слові.

Під час зустрічі сторони обговорили ряд питань, важливих для подальшого міжпарламентського співробітництва та підтримки України у її поступі до перемоги у неспровокованій війні.

Руслан Стефанчук подякував за вже надану Україні потужну військово-технічну підтримку, зокрема ініціативу Франції та промоцію на світовому рівні надання Україні важкого озброєння – танків, закликав французьких колег посилити протиповітряну, протиракетну оборону України та підтримати надання нам літаків.

Крім того, він наголосив на важливості підтримки формули миру, запропонованої Президентом Володимиром Зеленським, а також запросив Францію до участі у післявоєнній відбудові України.

Також Голова Парламенту України нагадав, що осіння сесія роботи Національних Зборів Французької Республіки розпочалася з дискусії про Україну, і тоді започаткували роботу з декількох важливих ініціатив, зокрема з розслідування воєнних злочинів рф в Україні та підтримки євроінтеграційних прагнень нашої держави. Тому знову закликав колег Нижньої палати Парламенту Франції і надалі активно підтримувати усі ці питання.

«Сьогодні я вкотре почув, що Франція налаштована рішуче підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно. І Франція буде пліч-о-пліч з Україною, допоки останній російський солдат не покине Українську землю. Я вдячний за цю рішучість і цю позицію», — наголосив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Голова Національних Зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве запевнила українського колегу, що Франція була, є і буде поряд з Україною до повної перемоги у війні з росією.

«Франція підтримує Україну і перебуває поряд у цій жахливій односторонній атаці, вчиненій вашим сусідом. І ми працюємо не покладаючи рук для того, щоб допомогти вашій країні вистояти», — зазначила Яель Брон-Піве і наголосила на тому, що вже сам візит Голови Верховної Ради України до Франції та його запланований виступ у Національних Зборах є «демонстрацією стійкої та  непохитної підтримки, яку надає Франція Україні».

Насамкінець зустрічі Голова Верховної Ради України вручив Голові Національних Зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве державну відзнаку Президента України орден князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня «за вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку незалежності та територіальної цілісності України».

Також Руслан Стефанчук передав французьким колегам англомовну версію видання «Кобзаря» Тараса Шевченка для фонду парламентської бібліотеки.