ЄБРР та Нідерланди підтримують український агросектор

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
31 січня 2023, 12:21

 

Війна проти України ставить під загрозу продовольчу безпеку в усьому світі, оскільки Україна є значним виробником і експортером продовольства. Фінансова підтримка нашими партнерами сільського господарства України допомагає долати глобальну продовольчу кризу, інформують у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Так, за даними офіційного сайту The European Bank for Reconstruction and Development, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Нідерланди, як член-засновник ЄБРР і важливий донор діяльності Банку в Україні, надасть фінансову гарантію розміром 25 мільйонів євро для підтримки приватних компаній, зокрема, які працюють у критично важливих галузях, пов’язаних із сільським господарством та харчовою промисловістю.

Підтримка буде спрямована на продовольчу безпеку та допоможе залучити подальше фінансування ЄБРР в Україні.

Європейські партнери розуміють важливість підтримки економічної стійкості України в цій невиправданій війні, адже стабілізація та стійкість аграрного сектору України це досягнення продовольчої безпеки в світі.

ЄБРР засудив російські вторгнення в Україну, а на початку квітня 2022 року Рада керуючих ЄБРР проголосувала про припинення на невизначений термін доступу Білорусі та Росії до фінансування та досвіду ЄБРР, і Банк закрив свої офіси в обох цих країнах.

За 2022 рік Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) залучив в Україну €1,7 млрд та мобілізував ще €200 млн через банки-партнери, що становить понад 10% від загального обсягу діяльності ЄБРР.

Крім того, у 2022 році банк залучив €1,4 млрд донорських коштів, призначених для України та інших країн, які найбільше постраждали від війни у 2022 та 2023 рока. Разом із партнерськими фінансовими установами ЄБРР підтримав продовольчу безпеку, надавши понад €280 млн агробізнесу.