Стартував національний діалог щодо отримання фінансової допомоги на 2024-2026 роки від Глобального фонду

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
31 січня 2023, 11:29

 

Голова Комітету з питань з питань здоров‘я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький взяв участь в національному діалозі щодо отримання фінансової допомоги на 2024-2026 роки від Глобального фонду. Цей тижневий захід дозволить сформувати українським державним органам, громадським організаціям та міжнародним партнерам грантову заявку, виходячи із потреб лікування ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Україні.

Двадцять років поспіль Глобальний фонд допомагає Україні у профілактиці, діагностиці та лікуванні цих захворювань. За цей час організація виділила майже $1 млрд та продовжує нам допомагати зараз, під час широкомасштабної війни.

«На початок 2022 року Україна посідала одне з перших місць серед країн Європи за кількістю людей, які живуть з ВІЛ. За оціночними даними, їх близько 245 тис осіб, але лише 30% з них знають про свій позитивний статус. Крім того, Україна наразі посідає 4-те місце за показником захворюваності на туберкульоз серед 53 країн Європейського регіону ВООЗ», - зазначив він.

Пандемія та війна істотно вплинули на доступність пацієнтів до заходів із профілактики, діагностики та лікуванню цих хвороб. Рівень охоплення тестування на ВІЛ та виявлення нових випадків туберкульозу зменшився.

«В умовах, коли значна частина витрат з державного бюджету йде на фінансування ЗСУ, Україна не може фінансувати ці напрями медицини. Тому допомога партнерів, зокрема Глобального фонду, вкрай важлива для нас», - зазначив він.