Перший заступник Голови Комітету з питань антикорупційної політики Я.Юрчишин: Підтримка для України сьогодні - забезпечення миру завтра. Саміт Україна - ЄС у Києві

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 січня 2023, 15:38

 

Розпочався дванадцятий місяць повномасштабної збройної агресії росії проти нашої держави.

          Сьогодні увесь світ спостерігає як руйнують Україну та вбивають мирних жителів. Агресія росії проти України стала кричущим порушенням всіх чинних норм міжнародного права.

У ситуації, що склалася, наші міжнародні партнери всіляко підтримували і підтримують Україну, починаючи з впровадження санкцій спрямованих проти фінансового, торговельного, транспортного, енергетичного, технологічного та оборонного секторів рф, а також наданням фінансової, гуманітарної підтримки та постачанні зброї.

          Перемога України у війні проти російського агресора - не за горами. Разом з цим, для її здобуття дуже важливим залишається віра у свої сили, єдність і міцність, потужна зброя, а також подальша підтримка західних союзників.

          Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у своїй заяві наголосив: «Звучить дивно, але шлях до миру лежить через постачання зброї. Військова підтримка України – це найшвидший шлях до миру».

Щира подяка всім міжнародним партнерам за підтримку нашої країни усіма можливими способами.  

Зокрема, Німеччині та Франції, які готові підтримувати Україну, скільки буде потрібно, як це заявили президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц під час зустрічі в Парижі. У своїй промові О. Шольц сказав: "Ми будемо продовжувати надавати Україні, поки це необхідно, всю підтримку, якої вона потребує. Разом, як європейці, щоб захистити наш європейський проект миру».

          Крім цього, впевнений, що проведення саміту Україна - Європейський Союз у Києві сприятиме наближенню України до членства в ЄС і стане потужним сигналом про те, що підтримка нашої держави для Європи є пріоритетом.  

Згідно з Угодою про асоціацію, саміт Україна - ЄС є щорічною подією.

Останній, 23-й саміт, відбувся у жовтні 2021 року у Києві.

Постійний представник Швеції при Євросоюзі Ларс Даніельссон офіційно підтвердив, що саміт Україна - ЄС відбудеться 3 лютого в Києві.

За словами Л. Даніельссона Євросоюз вже зробив багато для підтримки України, «проте треба робити більше, щоб процес підтримки - гуманітарної, фінансової, військової - не припинявся».

Передбачається, що у саміті візьмуть участь 27 країн Європейського Союзу.

Щиро вірю і сподіваюся, що за результати чергового саміту учасниками будуть ухвалені рішучі та принципові рішення щодо потреб України.

Від підтримки та допомоги Європейського Союзу залежатиме доля не лише України, а і всього цивілізованого світу, демократичних цінностей та світової безпеки.