Іванна Климпуш-Цинцадзе: З деякими країнами потрібно поглиблено працювати для того, щоб вони позбулися страху протистояти рф

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 січня 2023, 13:45

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та член Комітету з питань інтеграції України до ЄС Петро Порошенко зустрілися з Групою друзів України у Європарламенті. Групу очолює литовський європарламентар Пятрас Ауштрявічюс. У зустрічі також взяли участь і депутати ЄП з різних країн.

«У питанні України вони підкреслюють, що їхні партійні відмінності зникають. Вони об’єднані навколо необхідності допомоги Україні, навколо протидії російській федерації, в питаннях запровадження санкцій», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе за результатами зустрічі. Таку єдність Європарламенту щодо України, на думку голови Комітету, підтверджує злагоджене голосування за необхідність створення Спеціального трибуналу для покарання росії, а також велика робота євродепутатів у країнах, які вони представляють, задля надання Україні додаткової зброї, політичної і фінансової підтримки від Європейського Союзу. «Ми маємо тут великий, серйозний кістяк. Ми подякували за те, що Європарламент завжди був лідером у чіткості позиції стосовно України, за їхнє лобіювання надання кандидатського статусу Україні», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона повідомила, що йшлося про надання Україні зброї у ще більших обсягах, про євроінтеграційний поступ та про подальшу фінансову підтримку України. Говорили про ізолювання росії, про пошук механізму для конфіскації заморожених коштів як державного резерву рф, так і російських олігархів. А також про додаткові обмеження і тиск, який має бути здійснений на Іран, для того, щоб росія не мала змоги отримувати додаткову зброю, якою атакує українських громадян.

Народний депутат України Петро Порошенко говорив про визначення майбутнього миру і що майбутній мир повинен обов’язково містити в собі гарантію членства України і в НАТО, і у Європейському Союзі. «Мир можливий тільки тоді, коли буде стійка тривала безпека, гарантована для європейського континенту», — сказав Петро Порошенко. І для цього треба докласти ще багато зусиль, щоб остаточно змінити риторику — від того, щоб допомагати Україні, допоки буде потрібно, на риторику — допомагати Україні до її перемоги.

«У цьому контексті всім імпонує формула Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який вже неодноразово публічно заявляв про те, що найкращий інструмент миру — це зброя для України», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Також на зустрічі йшлося і про критичну важливість збереження єдності в українському суспільстві та українському політикумі. «У нас є жорстокий і підступний ворог, це російська федерація. І нам ще багато треба зробити для того, щоб перемогти, і ця єдність важлива і тут, у Європейському Союзі, і в трансатлантичному діалозі, і безумовно, у нас в Україні», — сказала голова Комітету.

 За її словами, є розуміння того, що з окремими країнами потрібно поглиблено працювати для того, щоб вони остаточно позбулися страху протистояти рф і набралися тієї ж сміливості, яку сьогодні демонструють українське суспільство і Збройні Сили.

«Один з депутатів Європарламенту сказав дуже хорошу фразу: ми довго дискутували про оборонні сили Європейського Союзу, і тепер ми бачимо, що маємо європейську армію — це Збройні Сили України. Як на мене, це надзвичайно важливе усвідомлення, яке має забезпечити додаткову підтримку нам як країні й нашим захисникам і захисницям», — наголосила голова Комітету.

Вона також нагадала, що Росія намагається розхитати громадську думку в країнах Європейського Союзу та решті вільного світу, щоб ця думка змінилася не на користь України. «Ми розуміємо, наскільки політики у демократіях озираються на громадську думку, але тепер є час і для того, щоб максимально проявляти лідерство і вести цю громадську думку за собою, а не тільки підхоплювати хвилю, яка сьогодні панує», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.