Комітет з питань антикорупційної політики розглянув питання щодо обставин закупівель МО України послуг з організації харчування військовослужбовців

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 січня 2023, 19:32

Сьогодні, 24 січня 2023 року Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна провела засідання Комітету на якому розглядалося питання щодо обставин закупівель Міністерством оборони України послуг з організації харчування військовослужбовців Збройних Сил України на 2023 рік, інформація про які була оприлюднена в засобах масової інформації.


Участь у засіданні взяли народні депутати – члени Комітету, члени інших комітетів, представники Міністерства оборони України, Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції та Рахункової палати.


На засіданні Комітету заслухали інформацію Міністра оборони України Олексія Резнікова щодо особливостей забезпечення продуктами харчування військовослужбовців і обставин їх закупівлі на 2023 рік та обговорили потенційні проблеми у цій сфері.


Представник Національного антикорупційного бюро України повідомила, що за фактами щодо можливого зловживання службовим становищем під час укладення контрактів від 23 грудня 2022 року, які були предметом обговорення на засіданні Комітету, зареєстровано кримінальне провадження та здійснюється досудове розслідування в ході якого буде надано належну правову оцінку всім обставинам.


Представник Рахункової палати поінформував щодо готовності органу в поточному році провести два аудити Міністерства оборони України, а саме: ефективності використання Міністерством оборони України міжнародної технічної допомоги під час дії правового режиму воєнного стану та ефективності використання бюджетних коштів, передбачених Міністерству оборони України на закупівлю, розробку, модернізацію озброєння і військової техніки.


Представник Національного агентства з питань запобігання корупції висловився, що Національне агентство тісно співпрацює з Міністерством оборони України у напрямку мінімізації корупційних ризиків в системі оборони.


Під час обговорення учасниками засідання висловлено думки, що назріла необхідність вдосконалення законодавства про оборонні закупівлі в частині публічності придбання Міністерством оборони України товарів необхідних для життєдіяльності військ не пов’язаних з оборонним призначенням.


За підсумками засідання Голова Комітету Анастасія Радіна зауважила на співпраці з Міністерством оборони України та підтримці ним законодавчої ініціативи щодо відкриття закупівельної ціни товарів за виключенням товарів оборонного призначення та зміни системи військових закупівель у цілому. 


Також Анастасія Радіна звернула увагу на необхідності включення Рахунковою палатою до позапланових заходів у 2023 році проведення аудиту ефективності використання Міністерством оборони України бюджетних коштів на харчування і речове забезпечення військовослужбовців.