Заступник Голови Комітету з питань антикорупційної політики О.Мошенець: Санкції проти росії формують дієву тактику "тисячі порізів"

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 січня 2023, 18:41

11 місяців триває повномасштабна збройна агресія  рф проти нашої країни. За цей час Україна та наші міжнародні партнери запровадили проти країни-агресора, її фізичних та юридичних осіб тисячі санкційних обмежень.


Учасники Всесвітнього економічного форуму у Давосі, який завершився у п’ятницю 20 січня, висловили позицію у питанні санкцій проти росії.

Зокрема, виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс вважає, що «… санкції працюють. Можуть бути різні точки зору на це, але подивимось на те, що економіка росії була в рецесії минулого року, і вона буде у ще глибшій рецесії цього року».

Професор економіки Гарвардського університету Кеннет Рогофф також вважає, що запроваджені санкції проти рф ефективні та їх потрібно посилювати.

І чергове посилення вже не за горами. Європейський Союз готує десятий пакет санкцій проти росії.

Водночас дослідження, опубліковане на сайті Університету Санкт-Галлена, «кидає виклик наративу про те, що відбувається величезний вихід західних фірм з ринку росії». Так, за даними дослідження, на момент вторгнення в росії функціонували 2 405 дочірніх компаній, що належали 1 404 компаніям країн ЄС та G7 та менш ніж 9% з них продали хоча б одну дочірню компанію. 491 компанія - скоротила поточні операції або призупинила нові інвестиції в росію. Повністю вийшли з ринку - 18% американських дочірніх компаній, 15% японських та 8,3% компаній держав ЄС. З тих, що залишилися працювати - 19,5% німецьких компаній, 12,4% - американських та 7% - японських компаній. За перший тиждень нового року вийшло ще 11 компаній - моніторинг KSE Institute.

І хоча деякі події відбуваються не так швидко, як би хотілось, очевидно, що кожна санкція є потужною і разом вони формують дієву тактику «тисячі порізів».

Звертаюсь до компаній, які залишилися на ринку рф: не будьте співучасниками злочинів росії, виходьте з ринку країни-агресора заради власного іміджу та майбутнього!