Російські активи мають бути конфісковані для відновлення України: - Голова бюджетного комітету Роксолана Підласа

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 січня 2023, 14:49

 

«Надзвичайно важливо у найкоротші строки прийняти рішення про направлення заморожених російських активів для відновлення України» - заявила Голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа під час дискусії, присвяченій фінансуванню повоєнного відновлення України на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

«Нам доведеться збудувати/відновити величезну кількість об’єктів - за оцінками Мінвідновлення, лише станом на 1 січня 2023 зруйновано понад 132 000 приватних житлових будинків і понад 17 000 багатоквартирних будинків. Тому ми будемо використовувати усі наявні у світі інструменти для залучення фінансування на відновлення - як інноваційні (наприклад, «зелені бонди»), так і абсолютно традиційні - гранти, кредити тощо», - зазначила вона.

Парламентар наголосила, що потреба в інфраструктурному відновленні вже перевищила 700 млрд доларів, і ця цифра продовжує зростати з кожним новим обстрілом.

«Жодна країна світу не має таких грошей, щоб просто «дати» Україні, тому ми повинні змусити Росію заплатити - Генасамблея ООН вже підтримала пропозицію створення міжнародного компенсаційного механізму, який би наповнювався через конфіскацію зморожених російських активів», - акцентувала Голова бюджетного комітету.

Окремо Роксолана Підласа зазначила, що ми не можемо чекати завершення війни, щоб розпочати відновлення України - саме тому близько 1 млрд доларів вже передбачено для відновлення в бюджеті 2023 року у Фонді ліквідації наслідків російської агресії.