Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся із радницею Президента Французької Республіки Емануеля Макрона Ізабель Дюмон

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 січня 2023, 21:07

 

На початку зустрічі Руслан Стефанчук висловив французькому народові та Президенту Макрону вдячність за лідерство в міжнародній підтримці України.

«Я вдячний вам за активну підтримку і розширення міжнародної  коаліції, яка стоїть поруч з Україною. Ми зустрічаємося з вами в дуже складний період загострення фази війни росії проти України.  росія, яка не має успіхів на полі бою, продовжує терор мирного населення України», — зазначив Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі сторони обговорили низку важливих питань  для подальшої підтримки України у її боротьбі з агресором.

Голова Верховної Ради України запросив французьких політиків підтримати важливу ініціативу Президента Зеленського – «формулу миру», зокрема приєднання Франції до спільної заяви та патронування над розділами формули, що пропонується кожній окремій країні.

Крім того, учасники обговорили питання ізоляції рф та застосування до неї відповідних міжнародних правових санкцій; відповідальність росії за злочини, вчинені нею в Україні, а відтак – створення спеціального трибуналу для покарання військових злочинців; питання ядерної безпеки та підтримки українських громадян, які знайшли у Франції  прихисток від війни.

Окремо Голова Українського Парламенту подякував за сталу військову допомогу, яку Україна отримує з боку Франції, зокрема за рішення Президента Макрона надати нам відповідні танки.

«Це справжнє лідерство, яке продемонстроване не тільки на рівні ЄС, а й на світовому рівні. Тому, велика вдячність», — зауважив Руслан Стефанчук.

Радниця Президента Французької Республіки Ізабель Дюмон запевнила українських парламентаріїв у подальшому сприянні Францією Україні та її боротьбі у неспровокованій війні. 

Вона нагадала про проведену нещодавно у Франції акцію на підтримку України, яка посилила не тільки загальнополітичну допомогу, а й конкретну фінансову.

«Ми приділяємо величезне основоположне значення цій події для нашої співпраці і подальшого її розвитку. Франція зіграла лідерську роль, зібравши в Парижі велику кількість країн з метою ізоляції рф», — зазначила Ізабель Дюмон, додавши, що дуже важливо, щоб ця робота не мала одномоментного характеру.

За її словами, спільне завдання країн-учасниць конференції — напрацювати  механізм для ефективного впровадження окреслених напрямків роботи у питанні ізоляції рф на світовій арені. 

«Є величезна потреба використовувати цей механізм шляхом збереження цієї широкої коаліції країн. Сьогодні, на жаль, цей механізм належною мірою не використовується. Франція зі свого боку звичайно виконає всі дані обіцянки з підтримки України», — запевнила Голову Українського Парламенту Ізабель Дюмон.