Віцеспікерка Олена Кондратюк: Об’єднання зусиль парламентів України, Польщі та країн Балтії для створення Міжнародного спецтрибуналу та якнайшвидшого отримання репарацій з рф — це першочергові завдання

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 січня 2023, 16:00

 

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася у Варшаві із Спікеркою Сейму Польщі Ельжбетою Вітек.

За її словами, такі зустрічі — це одна зі складових міжпарламентської дипломатії, яка сьогодні є важливим чинником у боротьбі України з російською агресією.

«Очевидно, що зараз треба об’єднати зусилля наших парламентів перед спільним ворогом, адже агресія рф — країни-терориста – це також напад на парламентську демократію. Тому спільні дії парламентів, особливо з двох актуальних питань — створення Міжнародного Трибуналу та якнайшвидше отримання репарацій від рф - першочергові завдання для нас», — зазначила Олена Кондратюк.

Вона нагадала,  що вчора у Сеймі спікери Польщі, Литви, Латвії та Естонії підписали спільну Декларацію з десятьма чіткими пунктами про незмінність підтримки України та необхідність спільного реагування на безпекові і геополітичні виклики у Європі.

«Наші друзі і партнери домовилися об’єднати зусилля парламентської дипломатії для посилення санкцій проти рф і надання Україні подальшої військової, економічної, гуманітарної підтримки. Окремо було наголошено на необхідності розвитку парламентського виміру Ініціативи трьох морів та Кримської платформи», — розповіла Віцеспікерка.

Під час зустрічі із Ельжбетою Вітек, сторони обговорили підсумки цієї дуже позитивної зустрічі, залучення Верховної Ради України до реалізації спільних ініціатив з парламентами Польщі та країн Балтії та як до цієї ініціативи чотирьох парламентів доєднувати інші парламенти.

«Ми разом з партнерами повинні зробити все, що у наших силах для перемоги України», — наголосила Спікерка Сейму Польщі Ельжбета Вітек.

Зі свого боку, Олена Кондратюк поінформувала Спікерку Сейму Польщі про жахливі наслідки і жертви російської терористичної ракетної атаки на багатоповерховий житловий будинок у Дніпрі.

«Дякую Польщі за лідерство у питанні надання Україні танків Леопард і зусилля щодо створення міжнародної коаліції з постачання танків для потреб ЗСУ. Звернулася до Сейму Польщі сприяти за прикладом Естонії напрацюванню та впровадженню юридичного механізму конфіскації заморожених російських активів для компенсації завданих українцям збитків. росія має розплачуватися за агресію вже сьогодні, бо у нас немає часу чекати роками на репарації», — закликала польських колег Віцеспікерка Українського Парламенту.

Олена Кондратюк зазначила, що об’єднання зусиль парламентської дипломатії парламентів України, Польщі та країн Балтії здатне зробити ще більший внесок у наближення перемоги України на цьому фронті боротьби.