Віцеспікерка Олена Кондратюк та Спікер Саейми Латвії Едвардс Смілтенс відвідали Чернігівщину, з відбудовою якої допомагає дружня Латвія

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 січня 2023, 21:53

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк разом із Спікером Саейми Латвії Едвардсом Смілтенсом відвідали деокуповану Чернігівщину. 


«Латвія взяла під опіку відновлення та відбудову цього незламного краю. Ягідне, Іванівка. Ми на власні очі побачили руйнівні наслідки російської окупації. Їх ще довго пам'ятатимуть місцеві мешканці. Але сьогодні ми також побачили та відчули абсолютну віру, надію, багато добрих очей людей і сподівання, що все налагодиться та відбудується. Обов'язково!», — зазначила Олена Кондратюк.


Водночас Едвардс Смілтенс наголосив, що у новій коаліційній угоді, підписаній у Парламенті Латвії, окремим пунктом стоїть допомога Чернігівській області. «Я дуже сподіваюся, що ми допоможемо відновити посмішки на обличчях жителів Чернігівщини», — сказав він. 


Від імені Парламенту України та усього Українського народу Віцеспікерка Олена Кондратюк подякувала панові Спікеру за всебічну допомогу, яку надає Латвія.

«Понад 300 млн євро військової підтримки для ЗСУ. Надійшло також багато гуманітарної допомоги — генератори, трансформатори, автобуси. Це та допомога, яка має реальне, прикладне значення і справді допомагає людям в Україні», — зазначила вона.


Заступниця Голови Верховної Ради України також наголосила, що розраховує на подальшу співпрацю із Парламентом Латвії у двох напрямках.


«Перший — це створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання всіх відповідальних за злочин агресії росії: політичного і військового керівництва, урядовців, депутатів — всіх. 

Другий — впровадження юридичних механізмів, які мають бути задіяні щодо конфіскації заморожених російських активів та виплати за їх рахунок компенсацій за завдані Україні збитки. Ці конфісковані російські кошти мають дійти до кожного українця, до кожної родини, яка постраждала внаслідок агресії і терористичних атак росії», — зауважила Олена Кондратюк.


За її словами, Естонія вже почала цей процес і українська сторона вірить, що Латвія також приєднається до цього руху. 

«Такі юридичні механізми конфіскації російських активів на користь Українського народу мають бути прийняті в усіх країнах ЄС і на міжнародній арені. Це буде дуже великий поштовх, щоб наші люди і, зокрема, громади та мешканці Чернігівщини почали отримувати ці кошти уже сьогодні, не чекаючи роками на репарації», — підкреслила Олена Кондратюк.

Вона також подякувала особисто Едвардсу Смілтенсу за візит солідарності, щире й відкрите спілкування з мешканцями Чернігівщини. 

«Бажаю панові Спікеру, який лише нещодавно на цій посаді, успіхів. Знаємо і впевнені, що разом ми переможемо!», - висловила сподівання Віцеспікерка.