Олена Шуляк: До другого читання готується законопроєкт, що продовжує реформу містобудування і посилює відповідальність за порушення

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 січня 2023, 16:15

 

Кримінальна відповідальність за самочинне будівництво в Україні істотно посилиться - винуватці отримають до 5 років ув’язнення. Відповідний законопроєкт №5877 готується до розгляду у другому читанні. Також документ передбачає посилення адміністративної відповідальності. Про це повідомила народна депутатка, голова Комітету ВР Комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Законопроєкт №5877 продовжує реформу містобудування і є останнім пазлом у ній. Документ стосується підвищеної кримінальної та адміністративної відповідальності для всіх учасників процесу. Він фактично є доповненням до базового документа реформи містобудування - законопроєкту №5655», - сказала парламентарій.

За її словами, у змінах до Кримінального кодексу України та Кодексу про адміністративні правопорушення у будівельній сфері передбачено відповідальність перш за все в  роботі з електронними даними.

«Несанкціонований захід в електронну систему, внесення недостовірної інформації – навіть за ці речі буде відповідальність. Звичайно ж, болючою темою є порушення в будівельній сфері, що стосуються охорони культурної спадщини, зелених та рекреаційних зон. Саме тому в Кримінальному кодексі самочинне будівництво, що спричинить руйнування пам’яток культурної спадщини, каратиметься позбавленням волі до 5 років», - зауважила народна депутатка.

Вона додала, що на сьогодні передбачено посилення відповідальності за всіма статтями, однак до другого читання ще буде велике обговорення з різними комітетами, щоб максимально врахувати деталі, а всі потенційні порушники зрозуміли, що їх чекає підвищена кримінальна та адміністративна відповідальність.

Що ж стосується ухваленого законопроєкту №5655, то, за словами Олени Шуляк, після підписання Президентом України потрібно буде шість місяців на те, щоб Міністерство з розвитку громад, територій та інфраструктури, а також Міністерство цифрової трансформації імплементували норми цього документа. Необхідно буде ухвалити понад 50 постанов Кабміну, щоб усі положення містобудівної реформи були втілені в нашу реальність. Там просто є декілька помилок.