Олександр Маріковський: Українська економіка має достатньо інструментів, щоби втримати курс гривні на нинішньому рівні

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 січня 2023, 14:13

 

У 2022 році Україна отримала величезну міжнародну підтримку – понад 31 мільярд доларів. При цьому дві третини акумульованих грошей у бюджеті – це були кошти, сплачені платниками податків і мит.

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський.

«Україна продемонструвала, що має гарні інструментарії, які дозволили «вирулювати» з рецесії, спричиненої кризою через агресію Російської Федерації проти нашої держави. Зокрема, це випуск військових облігацій, які були реалізовані на суму понад 200 млрд гривень», - зазначив парламентарій.

Він додав, що попри війну наша гривня не так сильно девальвувала, як передбачалося на початку року.

«У нас зараз курс притомний, порівняно з тою ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар», - повідомив політик.

За його словами, панічні прогнози деяких наших економістів, що долар буде по 50 гривень і вище, є необґрунтованими.

«Уряд, Збройні сили й уся Україна доводять, що підстав для паніки немає, оскільки наша держава серйозно захищається на всіх фронтах, і міжнародна підтримка, яка зараз нам надходить, дозволяє нам оперувати грошима так, щоб утримувати гривню на нинішньому рівні», - підсумував народний депутат.