Українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком у межах робочого візиту провела зустріч із Міністром закордонних справ Урмасом Рейнсалу

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 грудня 2022, 17:38

 

Обговорили, зокрема, питання досягнення миру за формулою Президента України Володимира Зеленського, створення Міжнародного спецтрибуналу для покарання російських злочинців, а також — відновлення інфраструктури України.

Перший віцеспікер наголосив, що сьогодні всім варто об’єднати зусилля й закликати партнерів доєднатися до кроків із досягненню миру, зазначених у формулі Президента України. Зокрема, приєднатися до ініціативи створення Міжнародного спеціального трибуналу для російських злочинців з росії. Водночас Олександр Корнієнко висловив вдячність Естонії та естонському народу за потужну підтримку: військову, гуманітарну та фінансову.

«Міністр закордонних справ підкреслив надважливу тезу, з якою ми погоджуємося: впроваджувати жорсткіші санкції та надавати більше зброї на чергову агресію не як відповідь, а як запобіжник. Це дуже правильно», — зауважив народний депутат України Роман Грищук.

Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко закцентував на важливості продовження постійного діалогу між Україною та Естонією на всіх рівнях, а також повідомив, що всі автобуси, відправлені Естонією, у середу, 14 грудня, були передані під розписку вже у Житомирі: «Дякуємо, що Харківська, Київська, Полтавська та Житомирська області вже отримали ці автобуси — це велика та цінна допомога».

Окрім того, народний депутат України Павло Бакунець акцентував, що Естонія слугує прикладом ефективної співпраці з відновлення інфраструктури України за принципом «конкретна країна — конкретний регіон», як Естонія «взяла шефство» над Житомирщиною.

Зі свого боку, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін акцентував, що Україні та Естонії треба консолідувати зусилля для притягнення рф до відповідальності, зокрема, і через самоврядування мерів.

Насамкінець українські делегати вручили естонським колегам Грамоту Верховної Ради України «Про нагородження представників вищого керівництва Естонської Республіки Почесною грамотою Верховної Ради України» за вагомий особистий внесок у розвиток українсько-естонських відносин.


Довідково. Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на чолі української делегації 15-17 грудня перебуває з робочим візитом в Естонській Республіці.

До складу делегації також входять Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко, народні депутати України: Віталій Безгін, Роман Грищук, Тетяна Грищенко та Павло Бакунець, а також Надзвичайний і Повноважний Посол України в Естонській Республіці Мар’яна Беца.