Олександр Корнієнко взяв участь у міжнародному круглому столі до Дня місцевого самоврядування

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 грудня 2022, 13:57

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв онлайн-участь у міжнародному круглому столі до Дня місцевого самоврядування: «Місцеве самоврядування в умовах відновлення України: виклики та перспективи».

«Місцеве самоврядування воює так само, як і фронт. Наші сміливі мери та депутати, тисячі службовців органів місцевого самоврядування — усі, хто щоденно забезпечують цю діяльність. Ми завжди пам’ятаємо про героїзм і віддаємо вічну шану полеглим за Україну», — наголосив насамперед Олександр Корнієнко.

Перший віцеспікер зауважив, що за останні роки перед місцевим самоврядування постали три основних виклики: пандемія Covid-19, місцеві вибори та розпочата росією неспрокована війна проти України. «Саме тому самоврядування як ніколи зараз потребує поради, допомоги, наукового погляду, — цього потребуємо й ми як законодавці, аби краще ці речі впорядковувати та глибше над ними працювати», — наголосив він.

Окрім того, Олександр Корнієнко повідомив, що від початку введення правового режиму воєнного стану Верховна Рада України прийняла кілька серйозних і фундаментальних змін у законодавство, які стосуються місцевого самоврядування: «Фактично створили оновлену рамку дій місцевого самоврядування під час воєнного стану». Він додав, що до згаданої рамки входять здобутки попередніх періодів, які стосуються децентралізації й успіхів цієї реформи, визнаної європейським товариством однією з найбільш успішних українських реформ.

«Усі практичні напрацювання варто зафіксувати у наукових працях, замітках, щоби потім, коли переможемо, продовжувати будувати оновлену країну», — акцентував Перший заступник Голови Парламенту України. Це, зокрема, стосується доведення до логічної розв’язки реформи децентралізації, закріплення прав громад та нового розподілу обов’язків і компетенцій: «Верховна Рада України також спиратиметься у цьому питанні на наукові здобутки, котрі спільно обговорюватимуться».

«Будемо боротися, воювати й перемагати разом із міжнародними партнерами, вступати в Євросоюз і НАТО, відбудовувати Україну та новітню систему світової безпеки», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Довідково. Захід організовано Навчально-науковим інститутом публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Зокрема, круглий стіл присвячено визначенню та обговоренню основних суспільних трансформацій, пов’язаних з необхідністю відбудови та комплексного відновлення територій у повоєнний період; виокремленню концептуальних підходів та домінант  подальшого поступу місцевого самоврядування в умовах сучасних викликів для вироблення практичних рекомендацій.