Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив на відкритті ХІІ сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 грудня 2022, 11:41


Вельмишановна Спікерко Сеймасу Литовської Республіки, пані Вікторіє Чмілітє-Нільсен! Вельмишановний Маршалок Сенату Республіки Польща, пане Томаше Гродзький! Вельмишановні депутати Сеймасу Литви, Сейму і Сенату Польщі, Верховної Ради України!

Шановні пані та панове!

Від імені української делегації дякую Спікерці Сеймаса Литовської Республіки пані Вікторії Чмілітє-Нільсен за запрошення відвідати Вільнюс для участі у ХІІ-ій Міжпарламентській асамблеї наших законодавчих органів.

Сьогодні тут парламентські делегації трьох країн — України, Литви та Польщі.  Ви серед тих, хто найкраще розуміє реалії, у яких опинилися Україна, наш регіон, Європа і увесь демократичний світ внаслідок неспровокованої російської агресії. Мені дуже приємно бути сьогодні серед друзів, яким не потрібно нічого пояснювати, а можна просто планувати подальші дії заради спільних інтересів і спільної історичної перемоги. Ви завжди вірили в Україну і українців та були впевнені, що ми витримаємо цей удар і переможемо.

Хочу вас запевнити, що ми не тільки переможемо, ми ще й відбудуємо Україну як повноправну європейську державу. Саме цей імператив став провідним зараз для всього Українського народу.

Сьогодні в залі депутати, які мають мандат від виборців діяти в їхніх інтересах та для забезпечення їхніх прав. Серед цих основоположних прав – право на свободу. Це право історично відстоювали українці, литовці, поляки. Ми раділи за ваші успіхи, а ви раділи за нас. Сьогодні українці вкотре проливають свою кров та віддають свої життя, захищаючи свою рідну землю, заради свободи та блага прийдешніх поколінь. Ми боремося не тільки за нашу свободу, але й за свободу європейських народів, тому що, як ніхто інший, знаємо її ціну.

Маємо визнати, що світ надто довго бачив деякі процеси крізь «рожеві окуляри», а тому пізно почав реагувати на загрози, які йдуть від росії. Проте тепер вже у всіх є розуміння, що таке «кремлівський режим» і чого можна очікувати надалі від російської федерації.  Саме зараз настав час уже нам активно пропонувати адекватні рішення та конкретні кроки. Давайте своїм прикладом та результатами нашої спільної  роботи надихати інші європейські народи на боротьбу за демократичні цінності та спільні ідеали.

В цьому процесі ваші країни стали нашими надійними партнерами. Ваші країни надають вагому та актуальну допомогу - військово-технічну, фінансову, гуманітарну. Ваші країни також гостинно прихистили тих, хто тікав від жахів війни. Ваші парламенти приймають швидкі та зважені рішення, коли йдеться про висловлення позиції щодо російської агресії в Україні або коли йдеться про допомогу нам.

Своїм прикладом ви переконуєте та спрямовуєте інших з низки питань, зокрема і з питань надання Україні сучасної зброї, посилення санкцій, визнання дій росії терористичними, створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії, відбудови України, рішучої підтримки в праві нашої держави бути членом ЄС і НАТО.

Такі наші спільні дії сприяють відновленню глобальної віри у справедливість, демонструють безальтернативність демократичного розвитку світу та безперспективність будь-яких проявів авторитаризму чи диктатури.

Сьогодні про це та інше йтиметься на засіданні Міжпарламентської асамблеї. Я впевнений у результативності спільної роботи наших комітетів. Я впевнений, що будуть напрацьовані конкретні плани з приводу подальшої координації дій. Переконаний, що підсумковий документ буде важливим сигналом й іншим країнам, всім, хто стоїть на боці добра, про те, що Україна, Польща, Литва і надалі будуть йти пліч-о-пліч до остаточної перемоги України.

А вже зараз нам потрібні потужні сучасні засоби протиповітряної та протиракетної оборони, щоб запобігти подальшій руйнації росією критичної інфраструктури України. Нам потрібне сприяння у відновленні енергосистеми, потрібна посилена макрофінансова допомога.

Я вже зауважив, наскільки важливим для подальшого розвитку є відновлення віри у справедливість в глобальному масштабі. Це стане можливим  не лише за умови нашої перемоги, але й за умови належного притягнення до відповідальності всіх винних у вчиненні злочинів агресії. Покарання мають отримати і ті, хто свідомо допомагає або сприяє росії у подальшому вчиненні протиправних діянь.

Ми спільними зусиллями маємо повернути довіру до універсального характеру міжнародного права та встановлених норм і правил поведінки на світовій арені. Важливим елементом цього процесу має стати повне звільнення від російських загарбників всієї території України, разом з Кримом.

Сплачуючи велику ціну, ми все ж перехопили ініціативу на фронті. Нас не зламали регулярні терористичні обстріли росією мирних міст України. Попри надлюдські випробування для нашого народу, ми зберігаємо людське обличчя. Захищаючись, Україна знайшла можливість допомагати іншим. Ми надсилаємо зерно тим, кому уже завтра може загрожувати голод. Ми зміцнюємо нашу роль одного з глобальних гарантів продовольчої безпеки в світі. Переживши 90 років тому Голодомор, український народ більше ніколи і нікому не дозволить використовуючи їжу як зброю. Вдячний всім, хто підтримав ініціативу Президента України Володимира Зеленського «Зерно з України».

І на завершення. Кожна країна має суверенне право обирати союзи, до яких їй вступити, та визначати власні заходи безпеки. Ми відкрито заявили про свої наміри щодо якнайшвидшого набуття членства у ЄС і НАТО та робимо все необхідне для цього. Сьогодні я окремо хочу подякувати всім вам та урядам ваших країн за підтримку України на цьому курсі. Я також сподіваюся, що ви і надалі сприятимете тому, щоб у всіх столицях країн НАТО питання набуття Україною повноправного членства стояло у першочергових пріоритетах. А що стосується нашого набуття членства у ЄС – давайте, користуючись нагодою, разом поговоримо з лідерами у Стокгольмі, та спробуємо переконати Комісію почати переговори з Україною про вступ під час головування Швеції в ЄС.

Україна обов’язково переможе і Європа знову буде простором миру. Вже сьогодні, завдяки спільним зусиллям, наш континент стає дедалі міцнішим і витривалішим. Разом ми непереможні.

Бажаю плідної роботи Міжпарламентській асамблеї. 

Слава Україні!